Skoči do osrednje vsebine

Vlada: Ustavno sodišče naj zavrne predlog za zadržanje novele Zakona o RTV Slovenija

Vlada je na današnji redni seji sprejela mnenje o predlogu za začasno zadržanje izvrševanja Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1B). Vlada predlaga, da Ustavno sodišče predlog za začasno zadržanje izvrševanja zakona zavrne.

Vlada pojasnjuje, da bodo rešitve, ki jih določa ZRTVS-1B, zagotovile, da se bo strankarska politika popolnoma umaknila iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija ter da se bo zaposlenim povrnila avtonomija in se bodo zagotovili pogoji za strokovno in neodvisno delo. Vlada ocenjuje, da bodo civilnodružbene institucije, ki bodo samostojno imenovale svoje člane v organe RTV Slovenija, znale ohraniti in ubraniti avtonomijo. Podpora zakonu na referendumu je izraz spoznanja velike večine volivcev, da je nujna depolitizacija RTV Slovenija. Samo na ta način bo lahko RTV Slovenija v prihodnje opravljala svoje pomembno poslanstvo, utemeljeno na ustavno varovani pravici do svobode izražanja oziroma javnega obveščanja, ki je ključna za obstoj demokracije. To pravico je mogoče zagotoviti le z zagotavljanjem in spoštovanjem temeljnih načel novinarskega dela, kot so načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij, spoštovanje človekove osebnosti in dostojanstva ter načelo uravnoteženosti in svetovnonazorskega pluralizma.

Res je sicer, da bodo s sistemskimi spremembami prenehale funkcije predlagateljem ustavne presoje pred potekom mandatne dobe, vendar so posledice teh sprememb neprimerljivo manj pomembne, kot bi bile posledice zadržanja izvrševanja zakona za RTV Slovenija kot javnega zavoda za demokratično delovanje družbe in za pravice in svoboščine njenih prebivalcev kot gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija.