Skoči do osrednje vsebine

Končno poročilo o letalski nesreči vojaškega helikopterja Eurocopter Tigre

Stalna komisija za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov Ministrstva za obrambo je pripravila končno poročilo o letalski nesreči vojaškega helikopterja Kraljevine Španije (tip Eurocopter Tigre (EC665), registrska oznaka ET-722) 20. maja 2021 pri Brestanici z naslovom Zasilni pristanek vojaškega helikopterja zaradi trka s tokovodniki električnega daljnovoda.

Cilj preiskave nesreč in incidentov vojaških letalnikov je izboljšanje varnosti vojaškega letenja ter preprečevanje nesreč in incidentov vojaških letal, helikopterjev in brezpilotnih sistemov. V preiskavi se ugotovijo vzroki, posledice in druga dejstva v zvezi z nesrečo ali incidentom. Preiskava nesreče in incidenta ne obsega ugotavljanja krivde ali odgovornosti udeleženih v nesreči ali incidentu.

1. maja 2021 ob 11.27 je na mednarodni vaji Jadranski udar prišlo do letalske nesreče. Vojaški helikopter Eurocopter Tigre kopenske vojske španskega letalstva je trčil z žicami daljnovoda Brestanica - Hudo, ki prečkajo reko Savo pri kraju Brestanica. Po trku je prišlo do zasilnega pristanka na robu njive in travnika na desnem bregu reke Save. V letalski nesreči ni prišlo do poškodb udeleženih oseb, nastala pa je materialna škoda na helikopterju in daljnovodu.

Komisija je ugotovila, da je do letalske nesreče prišlo zaradi nezadostne vertikalne oddaljenosti vojaškega helikopterja Eurocopter Tigre od električnega daljnovoda, kar je bila posledica odstopanja letenja od navodil kontrole letenja. Stalna komisija je zaradi zmanjšanja tveganj podobnih nesreč predlagala več varnostnih priporočil.