Skoči do osrednje vsebine

Mesec: dvignili bomo subvencije bonov in izboljšali kakovost študentske prehrane

Minister Luka Mesec se je danes sestal s predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) na temo študentske prehrane. V izjavi za medije po sestanku je minister Mesec napovedal povišanje subvencije, izboljšanje kakovosti obrokov in poostren nadzor nad ponudniki študentske prehrane. Ukrepe in hitro odzivnost ministra je podprla tudi predsednica ŠOS, Marike Grubar.

Študentke in študentje se soočajo z nesorazmerno podražitvijo cen pri mnogih ponudnikih subvencionirane študentske prehrane, zato smo na ministrstvu aktivno pristopili k iskanju rešitev. Kot je poudaril minister, ''bomo v odziv na razmere dvignili subvencije študentske prehrane in na ta način preprečili, da ponudniki podražitve preložijo na pleča študentov. Zakon je žev pripravi in bo v kratkem predstavljen,'' je napovedal minister.

Drugi ukrep je dvig kakovosti prehrane. ''Z nacionalno koordinacijo za prehrano, bomo do konca januarja pripravili izhodišča za prenovo kriterijev študentske prehrane. V delovno skupino smo povabili tudi predstavnike ŠOS,'' je poudaril Mesec.

Kot pomemben, tretji ukrep je minister navedel tudi poostritev nadzora nad ponudniki študentske prehrane, ki ga izvaja ŠOS.

Višino subvencije študentske prehrane določa Zakon o subvencioniranju študentske prehrane (ZSŠP), zato smo na ministrstvu nemudoma pristopili k pripravi novele ZSŠP, s katero nameravamo višino subvencije dvigniti za vsaj 1 evro. Dvig nameravamo izvesti v dveh korakih. 1. marca se bo subvencija zaradi redne uskladitve z inflacijo dvignila za okrog 35 centov. Po redni uskladitvi pa bomo v noveli ZSŠP določili še višji znesek subvencije, ki bo znašal najmanj 4,5 evra. To pomeni, da se bo subvencija letos dvignila za okrog 30 odstotkov.

Na ministrstvu bomo preučili tudi možnost zakonske omejitve najvišje možne cene študentskega obroka, ki bo služila čezmernim podražitvam. Zavedamo se tudi dodatnih pomanjkljivosti trenutne ureditve, zato bomo preučili pogoje glede izvajanja razpisa in možnosti zagotavljanja bolj kakovostnih in zdravih obrokov ter se zavzeli za prenovo trenutnega sistema, tudi s spodbujanjem vzpostavljanja izgradnje novih javnih menz, ki bi na neprofiten način zagotavljale dostopne kakovostne in polnovredne obroke vsem študentkam in študentom. 

Obenem še enkrat poudarjamo, da moramo okrepiti nadzor nad ponudniki študentske prehrane, saj nekateri ponudniki izigravajo sistem in ne spoštujejo predpisanih standardov glede ponudbe študentske prehrane. Za nadzor nad tem področjem je pristojna Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), s katero se bomo jutri zaradi zaznanih anomalij skupaj dogovorili glede okrepljenega inšpekcijskega nadzora nad ponudniki študentske prehrane in doslednega sankcioniranja kršiteljev.

Naj še enkrat spomnimo, da bo s tem mesecem začel veljati tudi nov znesek najnižje bruto urne postavke začasnega in občasnega dela dijakov in študentov, ki se bo predvidoma zvišal iz 6,17 evra na približno 6,92 evra bruto.

Sestanek in skupna izjava s predstavniki ŠOS