Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec je sodeloval na posvetu v organizaciji komisarja Lenarčiča o pridobljenih izkušnjah iz požarov v letu 2022

Minister za obrambo Marjan Šarec se je danes skupaj z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom in vršilcem dolžnosti direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leonom Behinom preko videokonference udeležil posveta o pridobljenih izkušnjah iz požarov, ki so leta 2022 prizadeli mnoge dele Evrope. Posvet je gostil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Zaradi naraščajočih temperatur in dolgotrajnih sušnih obdobij postajajo požari v naravnem okolju vse pogostejši. Med požarno sezono 2022 smo bili priča največjemu številu požarov po letu 2006, ki so povzročili veliko opožarjenih površin, požarna ogroženost  pa se je tako širila tudi v tradicionalno manj ogrožene države. Razprava je bila namenjena celostnemu obvladovanju požarov v naravnem okolju in vpogledu v nadaljnji razvoj mehanizma EU zračnih zmogljivosti rescEU (angleško Union Civil Protection Mechanism).

Minister Šarec je spomnil, da ima Slovenija močne in dobro organizirane sile za gašenje gozdnih požarov s tal, kljub temu pa letošnjih gozdnih požarov ne bi bilo mogoče uspešno obvladovati brez gasilskih flot za gašenje iz zraka – tako naših nacionalnih, držav članic EU, kot tistih iz prijateljskih držav.

Zato bomo, kot je poudaril minister, našo letalsko floto v bližnji prihodnosti okrepili z nakupom lahkih letal. V okviru Evropskega nabora civilne zaščite bo Slovenija leta 2023 prav tako oblikovala Enoto za gašenje požarov v naravnem okolju z vozili, ki bodo na voljo za  pomoč tudi drugim državam.

Minister s sodelavci sedi za sejno mizo med video konferenco. Na steni pred njimi je zaslon s sliko konference

Minister za obrambo Marjan Šarec se je danes skupaj z državnim sekretarjem Rudijem Medvedom in vršilcem dolžnosti direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leonom Behinom preko videokonference udeležil posveta o pridobljenih izkušnjah | Avtor: Vekoslav Rajh

1 / 2