Skoči do osrednje vsebine

Deveti popis cen osnovnih živil pokazal minimalno znižanje cene košarice

Na spletni strani Naša super hrana so objavljeni rezultati devetega popisa osnovnih prehranskih proizvodov z dne 3. januarja 2023. Analize popisa razkrivajo minimalno znižanje košarice osnovnih živil ter košarice sadja in zelenjave. Primerjava gibanja cen v zadnjih dveh tednih pa razkriva konkretne podražitve mesa.

Oseba stoji v trgovini in spremlja ceno izdelkov. V rokah ima košarico.

Popis cen osnovnih živil. | Avtor: Matej Kastelic/Shutterstock.com

Glede na pretekli popis se je povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 0,04 evra in znaša 44,12 evra, občutno pa se je povečala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico med trgovci, ki znaša slabih 10 evrov.

Pri večini trgovcev ni razlik med akcijskimi in rednimi cenami v najcenejši košarici, razen pri dveh, kjer sta košarici z akcijskimi cenami za 2,01 evra oziroma 0,40 evra ugodnejši od tistih z rednimi cenami.

Rezultati tokratnega popisa razkrivajo, da se je v primerjavi s preteklim, zadnjim popisom v letu 2022 opazno podražilo meso. Svinjsko meso je v povprečju dražje za kar 33,19 odstotka, goveje pa za 12,68 odstotkov. Pri piščančjem mesu povišanje cen ni tako ekstremno, vendar je kljub temu opazna rast za skoraj odstotek.

V celotnem obdobju spremljanja cen (primerjava med 13. septembrom 2022 in 3. januarjem 2023) se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za slabih 12 odstotkov (5,78 evra) in po zadnjem popisu znaša 44,12 evra. Sicer pa rezultati kažejo, da so se od začetka spremljanja do zadnjega popisa najbolj pocenili: sir (22,49 odstotkov), krompir (13,64 odstotka), moka (8,21 odstotkov), kruh (4,60 odstotkov), testenine (2,69 odstotka) ter sončnično olje (0,58 odstotka). Najbolj pa sta se podražila sladkor (45,54 odstotka) in jajca (12,82 odstotkov).

Pregled deleža izdelkov znotraj posameznih skupin glede na poreklo kaže, da imajo največ izdelkov slovenskega porekla trije trgovci. Vsi trgovci pa nudijo izdelke izključno slovenskega porekla v kategorijah govejega mesa, jajc in jogurta. Sicer je večina izdelkov znotraj posameznih kategorij slovenskega porekla, razen sladkorja, masla, sira, sončničnega olja in testenin.

Analiza sadno zelenjavne košarice kaže, da se je povprečna vrednost v primerjavi z zadnjim popisom (19. decembra 2022) znižala za 0,50 evra oziroma za 1,64 odstotka in znaša 29,81 evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave pa se je zmanjšala in trenutno znaša 10,68 evra.