Skoči do osrednje vsebine

Nove elektronske vloge za uveljavljanje pravic v zvezi z rojstvom otroka

Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstvo za javno upravo smo za uporabnike digitalnih storitev pripravili nove vloge, ki se nanašajo na uveljavljanje pravic v zvezi z rojstvom otroka. Vloge bodo od 5. januarja 2023 naprej na voljo na portalu eUprava.

Starša, ki v parku sprehajata otroka. En otrok je v vozičku, en hodi.

Z novimi elektronskimi vlogami do prihranka časa | Avtor: Mabel Amber from Pixabay Free

bodo od 5. 1. 2023 tudi v elektronski obliki na portalu eUprava.

Nove vloge se bodo pridružile že obstoječima Vlogama matere in očeta za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka, ki ju je od lanskega leta možno oddati preko eUprave.

Za oddajo vlog bo potrebna e-identiteta: digitalno potrdilo, mobilna identiteta smsPASS ali elektronska osebna izkaznica. Roki za oddajo ostajajo enaki.

Tak način oddaje vlog prinaša vlagateljicam in vlagateljem veliko prednosti, saj lahko vloge oddajo kadarkoli in kjerkoli. Izpolnjevanje vloge je hitrejše, saj se podatki o vlagateljici ali vlagatelju prenesejo samodejno iz uradnih virov in jih ni treba izpolnjevati ročno. Centrom za socialno delo teh podatkov ne bo treba dodatno preverjati, prav tako pa bo večja tudi zanesljivost drugih podatkov, kot je davčna številka delodajalca, ki se bo v vlogo povzela iz uradnega registra.

Vlagatelji lahko potek reševanja vlog spremljajo na portalu eUprava in se naročijo na obveščanje o statusu reševanja vlog po e-pošti ali SMS sporočilih.