Skoči do osrednje vsebine

Poslovila se je filmska producentka Dunja Klemenc (1943–2023)

Poslovila se je Dunja Klemenc (1943–2023), ena izmed prvih slovenskih profesionalnih filmskih producentk.
Črnobel portret filmske producentke Dunje Klemenc

Filmska producentka Dunja Klemenc (1943–2023) | Avtor: Mitja Volščanšek/STA

Dunja Klemenc je filmsko produkcijo študirala v Beogradu. Leta 1990 je ustanovila produkcijsko hišo Studio Maj, ki je postala ena naših najuspešnejših produkcijskih hiš. Kot izvršna producentka in koproducentka je številne filme uspešno predstavljala na vseh pomembnejših festivalih doma in v tujini v Montrealu, Cannesu, Benetkah, Montrealu, Karlovih Varih, Pulju, Sarajevu ...

Najpomembnejša nagrada pa je oskar za tujejezični film Nikogaršnja zemlja (2002). Pri tem filmu je Dunja Klemenc sodelovala kot koproducentka. Film Nikogaršnja zemlja je nastal v francosko-slovensko-italijansko-belgijsko-britanski koprodukcija v režiji Danisa Tanovića. Poleg oskarja je film prejel še 20 drugih nagrad, med drugim tudi nagrado za najboljši scenarij v Cannesu, zlati globus in cezarja.

Dunja Klemenc je bila aktivna v strokovnih združenjih, bila je članica številnih domačih in mednarodnih žirij na različnih festivalih v Sloveniji in v tujini. Leta 2015 je prejela nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo.