Skoči do osrednje vsebine

Sprejem za filmske ustvarjalce, ki so nedavno prejeli nagradi Evropske filmske akademije

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, državni sekretar mag. Marko Rusjan, vodja kabineta ministrice Nina Ukmar in državna sekretarka v Kabinetu predsednika vlade dr. Kaja Širok so v Vili Podrožnik sprejeli filmske ustvarjalce, ki so nedavno prejeli nagradi Evropske filmske akademije (EFA).
1 / 2

Ministrica dr. Asta Vrečko je pred sprejemom povedala: "Slovenski filmski ustvarjalci po vsem svetu redno prejemajo pomembne nagrade. Letos tudi "evropska oskarja" s filmoma Babičino seksualno življenje in Telesce. Gre za izjemno priznanje slovenskim filmskim ustvarjalcem. Na Ministrstvu za kulturo se zavedamo, da je bil slovenski film v zadnjih letih finančno podhranjen, kar smo v proračunih za prihodnje dve leti spremenili na bolje. Ob tem bo delovna skupina za film, sestavljena iz filmskih ustvarjalcev in strokovnjakov ter sodelavcev Ministrstva za kulturo, pripravila posodobljeno zakonodajo in potrebne spremembe za to področje. Veselim se današnjega srečanja v Vili Podrožnik, da lahko osebno čestitam velikemu uspehu slovenskega filma. Verjamem, da bo leto, ki sledi, prav tako uspešno. Na ministrstvu in v vladi pa si bomo še naprej prizadevali za boljše pogoje za film."

Sprejema se je udeležila režiserka Urška Djukić, ki je za film Babičino seksualno življenje prejela nagrado Evropske filmske akademije za najboljši evropski kratki film. Na sprejemu so se ji pridružili nekateri ustvarjalci iz njene številne ekipe, in sicer producent Boštjan Virc, avtor glasbe Tomaž Grom, avtorica knjižne predloge oziroma knjige "Ogenj, rit in kače niso za igrače" Milena Miklavčič, oblikovalec zvoka Julij Zornik ter igralka Doroteja Nadrah in igralec Jure Henigman.

Sprejema sta se udeležila tudi slovenska predstavnika ekipe filma Telesce, ki je prejela nagrado Mednarodnega združenja filmskih kritikov (angleško International Federation of Film Critics – Fipresci) za evropsko odkritje – direktor fotografije Mitja Ličen in koproducent filma Danijel Hočevar (produkcijska hiša Vertigo). Poleg njiju so pri realizaciji slovenske manjšinske koprodukcije sodelovali še številni drugi slovenski filmski ustvarjalci, kot je 14-članska slovenska tehnična ekipa. Poleg tega sta bila v Sloveniji v fazi razvoja projekta opravljena tudi del tehnične postprodukcije slike in predprodukcije ter del postprodukcije zvoka. Asistentka producenta je bila Zala Opara, slovenski direktor filma Matija Kozamernik, v filmu nastopi igralec Ivo Ban.

Na sprejemu sta bili tudi direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar in vodja mednarodne promocije Nerina T. Kocijančič.