Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

V petek, 23. decembra 2022, ob 20. uri, je bila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob.
Orkester na odru, predsednik vlade Robert Golob stoji za govorniškim pultom, občinstvo sedi v dvorani.

Slavnostni nagovor predsednika vlade dr. Roberta Goloba ob dnevu samostojnosti in enotnosti. | Avtor: Žiga Živulovič jr./BOBO

Program državne proslave z naslovom »Tu, tam, povsod …« sta pripravili scenaristka in režiserka mag. Neda R. Bric in režiserka videa Jasna Hribernik s sodelavci. Nastopili so igralci Magda Kropiunig, Nikla Petruška Panizon in Voranc Boh, glasbena skupina Katalena, DJ Brlee s plesalcema Mašo Kagao Knez in Željkom Božićem ter pianist Alexander Gadjiev, ki je zaigral s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Marka Hribernika. S posnetih portretov so gledalce nagovorili tudi pomembni slovenski umetniki, intelektualci in športniki.

Proslavo sta v imenu Koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve organizirala Protokol Republike Slovenije in Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije. Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je zagotovil medijsko logistiko.