Skoči do osrednje vsebine

Cena košarice osnovnih živil od začetka popisovanja do danes nižja za skoraj šest evrov

Na spletni strani Naša super hrana so objavljeni rezultati popisa osnovnih prehranskih proizvodov, ki je potekal 19. decembra 2022. Rezultate osmega popisa, ki vključuje tudi tretji popis cen v treh sosednjih državah ter nekatere ugotovitve popisovalcev med opravljanjem dela, je danes predstavila ministrica Irena Šinko.

Ministrica stoji za govorniškim pultom in govori.

Ministrica Irena Šinko. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Analize popisa razkrivajo znižanje povprečne vrednosti najcenejše košarice prehranskih izdelkov ter prav tako znižanje povprečne vrednosti najcenejše košarice sadja in zelenjave. Splošna ugotovitev tokratnega popisa je, da se je povprečna vrednost najcenejše nakupne košarice osnovnih živil glede na prejšnji popis znižala, in sicer za 2,16 % oziroma za 1,03 evra, in znaša 44,16 evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico osnovnih živil pri posameznih trgovcih, kjer so upoštevane redne cene brez popustov, znaša 7,33 evra. V celotnem obdobju spremljanja cen, to je med 13. septembrom in 19. decembrom letos, se je vrednost povprečne najcenejše košarice osnovnih živil znižala za 5,74 evra.

Opazno se je znižala tudi povprečna vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave, in sicer za kar 8,09 % oziroma za 2,67 evra. Sedaj znaša 30,31 evra. Razlika med najcenejšo in najdražjo košarico sadja in zelenjave se je v primerjavi s prejšnjim popisom 5. decembra še povečala in znaša 12,11 evra. Glede na prvi popis sadja in zelenjave, ki je bil 24. novembra, se je povprečna vrednost sadno-zelenjavne košarice znižala za dobrih 6 % oziroma za 2,03 evra.

Analiza primerjave cen košarice z Italijo, Avstrijo in Hrvaško pa kaže, da je košarica v Sloveniji najcenejša in znaša 44,16 evra. Košarica je najdražja v Avstriji in znaša 66,37 evra. Italijanska košarica znaša 65,67 evra, hrvaška pa 51,07 evra.

Ministrica Irena Šinko je na novinarski konferenci izpostavila: »Če pogledamo primerjavo cen od začetka spremljanja pa do danes, ugotavljamo, da so cene košaric med trgovci zelo različne. Ključno pa je, da se je cena najnižje povprečne vrednosti košarice osnovnih živil od začetka spremljanja cen do danes znižala za 5,74 evra. Menim, da bi bil brez tega ukrepa – primerjalnika cen - dvig cen zagotovo višji. Zato bomo s projektom nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Pripravljamo pa tudi novost pri zbiranju podatkov. Februarja bomo začeli s samodejnim, dnevnim zbiranjem podatkov o cenah prehranskih proizvodov pri trgovcih z internetno ponudbo na slovenskem trgu. Podatke o cenah bomo analizirali tedensko in mesečno, v ta namen bo pripravljena tudi posebna spletna stran. Več vam bomo predstavili prihodnji mesec.«

Ministrica je posebej opozorila tudi na nekatere neprimerne prakse, ki so jih popisovalci ugotovili pri tokratnem popisu v Sloveniji. Nekateri trgovci so v času popisa prilagajali redne in akcijske cene. V trenutku, ko so popisovalci vstopili v trgovino, so na določenih proizvodih zamenjali oziroma umaknili listek za akcijsko ceno ter jo želeli prikazati kot redno ceno. Gre za kršitve, na katere bo pri naslednjih popisih pozoren tudi Tržni inšpektorat.