Skoči do osrednje vsebine

Minister Loredan: "Zbujeni smo in delamo na polno"

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci opisal stanje na primarni ravni zdravstva. Dejstvo je, da se je število pacientov brez osebnega zdravnika v zadnjem letu še povišalo, sicer število oseb brez osebnega zdravnika niha od zavoda do zavoda.

»Leta 2018 je bilo v Sloveniji 118 tisoč ljudi brez izbranega osebnega zdravnika, leta 2019 124 tisoč ljudi, leta 2020 117 tisoč, leta 2021 111 tisoč in leta 2022 smo na trenutni številki 132.185,” je nanizal minister in spomnil, da je ministrstvo sprejelo več ukrepov za razbremenitev zdravnikov in zagotovitev dostopnosti do zdravstvenih storitev za vse zavarovane osebe, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika. Prav tako bodo po ministrovih besedah naredili vse, da olajšajo prihod tujih zdravnikov. Sicer je znova poudaril, da je organizacija primarne zdravstvene dejavnosti na posameznem območju v pristojnosti občin in javnih zavodov ustanovljenih v ta namen.

Več rešitev bo lahko prinesla napovedana sistemska reforma zdravstvenega sistema, ki naj bi v veljavo stopila 1. januarja 2024.

Minister se je odzval tudi na napoved opozorilne stavke s strani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides. »Osebno menim, da je stavka nepotrebna«, je dejal minister in spomnil, da je bila Fidesu ponujena roka, prav tako je vladna stran po prvi napovedi stavke s Fidesom sklenila stavkovni sporazum, zato po njegovih besedah lahko zahteve sindikata pomenijo tudi kršitev sporazuma. Znova je spomnil, da bo Vlada plačna nesorazmerja celovito reševala znotraj napovedanega novega plačnega stebra za zdravstvo, ki bo oblikovan do 1. aprila 2023.

Pred koncem leta je kot enega največjih dosežkov ministrstva izpostavil prestrukturirano organizacijo Ministrstva za zdravje. Povedal je, da so v teh sedmih mesecih pridobili veliko podatkov, ki bodo osnova za nadaljnje delo in sistemske spremembe, ki so pred nami. Zahvalil se je tudi zdravnikom za njihovo delo in dejal da večina od njih dela dobro. Sicer se je minister že uvodoma odzval na besede Biserke Marolt Meden iz Srebrne niti, ki je prejšnji teden ministru dejala, naj se zbudi. Odgovoril je, da so na ministrstvu za zdravje že od prvega junija zbujeni in delajo na polno.