Skoči do osrednje vsebine

Za Slovenijo še dve potrditvi bonitetnih ocen

Bonitetna agencija Creditreform Rating je v petek, 16. decembra 2022, Sloveniji potrdila bonitetno oceno AA- s stabilnimi obeti. Bonitetna agencija R&I pa ji je včeraj potrdila oceno A in določila stabilne obete. V letošnjem letu so vse bonitetne agencije ohranile oceno Slovenije, kar dokazuje, da je naša država stabilna in zaupanja vredna.

Agencija Creditreform Rating v svojem poročilu navaja, da na bonitetno pozicijo Slovenije vpliva močno in raznovrstno gospodarstvo, močan odziv in odboj po pandemiji ter pozitivno dogajanje na trgu dela. Vse to kaže na odpornost našega gospodarstva. Po mnenju agencije je sicer verjetno, da bodo višje cene energentov in šibkejše zunanje okolje kratkoročno vplivali na našo gospodarsko rast. Izziv bo po mnenju agencije tudi srednjeročno zmanjšanje deleža javnega dolga. Agencija ob tem izpostavlja tudi olajševalne dejavnike Slovenije, in sicer uspešno upravljanje državnega dolga, zadosten nivo likvidnostnih sredstev ter cena novih zadolžitev.

Bonitetna agencija R&I zaradi inflacije in upada gospodarske aktivnosti v večjih državah članicah Evropske unije napoveduje upočasnitev slovenske gospodarske rasti. Pri tem pa pričakuje, da bo vpliv na Slovenijo omejen. Zaradi prizadevanj vlade za boj proti inflaciji in drugih dejavnikov, agencija pričakuje povečanje proračunskega primanjkljaja, pri čemer pa ne bo prišlo do prekomernega povečanja državnega dolga. Ta bo po mnenju agencije ostal na vzdržni ravni. Glede na vrsto negotovosti, ki lahko vplivajo na dogajanja na ekonomskem področju v Evropski uniji, se je agencija odločila za spremembo obetov bonitetne ocene Slovenije iz pozitivnih v stabilne.