Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Čelik v Galeriji Miklova hiša odprl razstavo Neznosna lahkost bivanja

Državni sekretar Matevž Čelik je konec preteklega tedna v Galeriji Miklova hiša odprl razstavo Neznosna lahkost bivanja, v okviru katere so na ogled postavljena dela iz Likovne zbirke Riko. Po besedah državnega sekretarja zbiratelji niso ključni le za delo umetnikov, ampak tudi za večjo dostopnost umetnosti.

"V tem sistemu je še kako pomembna vloga zasebnih zbiralcev in zbirk, ne le kot mecenov in podpornikov – tistih, ki sponzorirajo umetnike in jih podpirajo tudi skozi svoja omrežja. Zbiratelji niso ključni le za delo umetnikov. Pomembni so, ker je s tem, ko gradijo in razstavljajo svoje zbirke, umetnost dostopna več ljudem. Umetnost postavljajo v naše skupno, vsakdanje življenje. Opazujejo trende in imajo strast, ki je – ko govorimo o umetnosti – nepogrešljiva gonilna sila. Zbiratelji so tisti, ki brezpogojno verjamejo v umetnost. Verjamejo, da nam umetniki s svojim talentom in intuicijo prinašajo nekaj novega, nekaj transformativnega, nekaj, na čemer rastejo in uspevajo tudi ostale stvari v našem življenju," je v govoru med drugim povedal državni sekretar Čelik.

Ob zaključku govora se je državni sekretar zahvalil podjetju Riko, da gradi likovno zbirko, predvsem pa Janezu Škrabcu, da verjame v umetnost in s svojo podporo pogosto seže tudi tja, kamor si morda včasih niti sam ne predstavlja. Zahvalil se je tudi kustosinji razstave Nini Skumavc, da je "zaokrožila umetniška dela v zbirki v novo pripoved".

Na spletni strani galerije so zapisali: "Razstava z naslovom Neznosna lahkost bivanja v celoto zaokroža dela umetnic in umetnikov srednje in mlajše generacije, ki sicer izhajajo iz različnih avtorskih pristopov, konceptualnih izhodišč in vsebinskih zasledovanj. Razstava kot vezno tkivo med njimi izpostavlja vizualne odtise prostorov (naravnih, arhitekturnih, urbanističnih, digitalnih, zasebnih, javnih) na njihovih delih, v katerih se plastijo različne vsebinske konotacije, ki spreminjajo pogled na prostor, prisoten že veliko prej. Izhodišče razstave predstavljajo dela umetnikov Jake Babnika in Boštjana Puclja, ki na zaslon izbranih prizorov iz narave deponirata (neviden) spomin na dogodke, ki so se tam izvršili, ter Arjana Pregla in Uroša Potočnika, ki z družbeno-angažiranimi komentarji preoblikujeta in presprašujeta vsebinske konotacije danih prostorov. Dela naštetih umetnikov iz Likovne zbirke Riko so z naslonom na koncept prikrajšane zbirke postavljena v dialog z deli Žive Drvarič, Đejmi Hadrović, Dejana Habichta, Nika Erika Neubauerja, Line Rice, Špele Škulj in skupine Small but dangers, ki prav tako oživljajo oziroma drugačijo podobe prostora v nosilce pripovedi različnih aktualnih bivanjskih razsežnosti."

Dela iz Likovne zbirke Riko bodo na ogled do 26. februarja 2023.

Na spletni strani Galerije Miklova hiša najdete več informacij o razstavi Neznosna lahkost bivanja.