Skoči do osrednje vsebine

Zasedanje Konference pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V Montrealu se je končal visoki segment zasedanja konference pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti. Nekatere točke zasedanja so že usklajene in bodo potrjene na zaključnem plenarnem zasedanju v ponedeljek, 19. decembra 2022.

Med drugimi dokumenti so končana usklajevanja glede večletnega programa dela pogodbenic, odločitve na področju biodiverzitete in podnebnih sprememb, biodiverzitete in zdravja, biodiverzitete in kmetijstva, na področju sintezne biologije in invazivnih tujerodnih vrst. Posebej je treba izpostaviti strinjanje pogodbenic Konvencije o novih ekološko in biološko pomembnih območjih za Severno-vzhodni Atlantski ocean ter spremljajočo odločitev na področju morske in obalne biodiverzitete.

Glede osrednjega dokumenta pogajanj, Svetovnega okvira za biotsko raznovrstnost (angleško post2020 Global Biodiversity Framework, post 2020 - GBF), je bil v vrsti pogajanj tako na ekspertni kot tudi na ministrski ravni dosežen določen napredek. V zaključnih pogajanjih si bodo EU in njene države članice prizadevale predvsem k sprejemu ambicioznih ciljev ter na drugi strani tudi podpornim odločitvam za boljše izvajanje ukrepov. Med drugim bo pomembno zagotoviti ustrezno finančno podporo državam v razvoju.

Minister Brežan je aktivno sodeloval v okviru ministrskih pogajanj za področje mobilizacije finančnih virov, ki je na pogajanjih glede GBF zagotovo eno najbolj zahtevnih. Poudaril je, da je poziv držav v razvoju za dodatne finančne vire sicer razumljiv, vendar ga je treba uskladiti z dovolj ambicioznimi cilji za zaustavitev trenda upadanja biotske raznovrstnosti, pri čemer je pomembna tudi mobilizacija vseh finančnih virov, tako javnih, kot tudi zasebnih.

Komisar Sinkevičius je v imenu Evropske unije in držav članic v svoji izjavi na sklepnem zasedanju  ponovno opozoril na nujnost transformativnih sprememb za zaustavitev trenda upadanja biotske raznovrstnosti. Izpostavil je potrebo po konkretnih, merljivih, numeričnih ciljih, ter ustreznega okvira za njihovo spremljanje in poročanje. »Z rešitvami, temelječimi na naravi, izboljšanjem povezljivosti, zagotavljanjem trajnostnega upravljanja in vključevanjem biotske raznovrstnosti v politike in sektorje lahko pa naredimo veliko več, pomagamo v boju proti podnebnim spremembam, zmanjšamo onesnaževanje in naravo vrnemo na pravo pot,« je še poudaril komisar.