Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob na obisku pri Svetem sedežu: Zavedamo se potrebe po miru in spravi

Predsednik vlade dr. Robert Golob je bil danes, 17. decembra 2022, na obisku pri Svetem sedežu. V zasebno avdienco ga je sprejel papež Frančišek.

Po srečanju je predsednik vlade poudaril, da je bil obisk Svetega sedeža posebno doživetje ter motivacija in inspiracija za nadaljnje delo: “Letos smo bili soočeni z vojno v Ukrajini, zato se še bolj zavedamo potrebe po miru in spravi, kar je bila tudi osrednja tema današnjih pogovorov.”

Predsednik vlade in papež Frančišek sta govorila o tem, da se moramo kot družba nehati ukvarjati s preteklostjo in razlikami med ljudmi, temveč usmeriti skupne moči v ustvarjanje boljše prihodnosti. Sogovornika sta govorila tudi o dejavnostih, ki bi na Zahodni Balkan prinesle stabilnost in pomiritev. “Bosna in Hercegovina je na nek način Balkan v malem in nevralgična točka. Podelitev statusa kandidatke pa ljudem Bosne in Hercegovine (BiH) daje upanje. Ta trenutek bi morali izkoristi za preobrazbo, ki bi prinesla spremembo političnega in administrativnega ustroja,” je poudaril dr. Golob.

Premier se je srečal še z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom, na pogovoru je sodeloval tajnik Svetega sedeža za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher.

Sogovorniki so izmenjali stališča o posledicah ruske agresije v Ukrajini in o razmerah na Zahodnem Balkanu. Ob tem je premier poudaril, da podelitev statusa kandidatke EU Bosni in Hercegovini šteje za velik uspeh slovenske diplomacije. Sloveniji je namreč uspelo doseči soglasje vseh 27 članic EU, s čimer je EU dala upanje vsem državljankam in državljanom BiH. “Današnji obisk bo sklenil prizadevanja za podporo državam Zahodnega Balkana na evropski poti ter prizadevanja za pomiritev in spravo med njimi. Pri tem računamo tudi na podporo diplomacije Svetega sedeža,” je povedal dr. Golob.

Premier je na željo gostiteljev podal oceno razmer na energetskem trgu, kjer zdaj ni težava dobava energentov, temveč so težavni vplivi špekulativnega kapitala na trgu. Predsednik vlade je povedal, da mora Evropa dati špekulantom jasno sporočilo, da ne bo dovolila, da za svoje dobičke uničijo konkurenčnost.

Poleg tega so sogovorniki govorili o migracijah, kjer je dr. Golob potrdil, da je Slovenija odprta za integracijo pribežnikov, ki bi želeli ostati v Sloveniji, in poudaril, da Slovenija odstranjuje žico na meji s Hrvaško, saj je tam nikoli niti ne bi smelo biti.

Predsednik vlade in državni tajnik Svetega sedeža sta izmenjala oceni o doseženi ravni meddržavnega dialoga. Slovenija ocenjuje, da so odnosi prijateljski, med Slovenijo in Svetim sedežem poteka reden dialog. “Sem človek dialoga, zato sem se že srečal s predsednikom in podpredsednikom Slovenske škofovske konference dr. Andrejem Sajetom in dr. Petrom Štumpfom, v prvi polovici naslednjega leta pa načrtujem tudi srečanje s slovenskimi škofi, da se dogovorimo o načinu nadaljevanja stalnega dialoga v prihodnje,” je povedal predsednik vlade. Sogovorniki so izrazili zanimanje za nadaljevanje dialoga, ki se je začel pred meseci.

Predsednik vlade je ob obisku obdaroval papeža in državnega tajnika

Predsednik vlade je papežu podaril poustvarjeno Plečnikovo kljuko vhodnih vrat Narodne univerzitetne knjižnice, ki jo krasita glavi konjičkov. Glavi ponazarjata Pegaza, mitološkega krilatega konja, ki naj bi v tem primeru pomenil simbolnega vodnika obiskovalcev knjižnice v svet znanja. Poleg tega je papežu podaril reprezentančni dres nogometaša Andresa Vombergarja, argentinskega Slovenca, ki je član slovenske nogometne reprezentance. Papež Frančišek je v dar prejel tudi slovensko orehovo potico, ki je ena od uradno zaščitenih slovenskih sladic in je že stoletja na praznični mizi Slovencev. Ljudsko izročilo pravi, da naj bi s trenjem orehov za polnilo potice strli tudi vse težave.