Skoči do osrednje vsebine

Ugotovitve nadzora v klavnici Kmetijske zadruge Rače

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v začetku tega tedna od klavnice Kmetijske zadruge (KZ) Rače prejela informacijo - posnetek o domnevnem kršenju zakonodaje s področja zaščite živali pri klanju v njihovem obratu.

Posnetek je klavnici posredovalo društvo AETP (angleško Animal Enterprise Transparency Project), ki naj bi v obrat namestilo skrito kamero. S posnetka so razvidna določena neprimerna ravnanja z živalmi. Uradni veterinarji UVHVVR so v klavnici izvedli nadzor nad izpolnjevanjem zahtev glede zaščite živali. Ugotovitve uradnega nadzora je danes predstavil dr. Branko Podpečan, direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Dr. Branko Podpečan na današnji izjavi za medije

Dr. Branko Podpečan na današnji izjavi za medije | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ključne kršitve, ki jih je bilo moč razbrati iz posnetkov, se nanašajo na proces omamljanja in z njim povezane postopke in predstavljajo mučenje živali (skladno z Zakonom o zaščiti živali se kot mučenje živali šteje nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali).

Uradni nadzor, ki ga glede izpolnjevanja predpisanih pogojev izvaja UVHVVR, še ni zaključen. Dosedanje ugotovitve so pokazale, da ne gre za pomanjkljivosti v opremi, ki se uporablja za omamljanje živali niti v pisnih postopkih in navodilih, kako izvajati posamezne faze omamljanja in zakola. Vsi izvajalci v procesu omamljanja živali in z njimi povezanimi postopki so ustrezno usposobljeni. Obrat ima imenovanega pooblaščenca za zaščito živali, ki je ustrezno usposobljen, kar pomeni, da so ugotovljene kršitve nastale zaradi neupoštevanja predpisanih postopkov oziroma navodil. Prisotnost uradnega veterinarja v obratu je sicer namenjena spremljanju oziroma nadzoru celotnega procesa klanja živali, kar pa ne pomeni, da uradni veterinar ves čas oziroma konstantno spremlja postopke omamljanja in zakola živali. To spremljanje mora zagotoviti izvajalec dejavnosti, ki je primarno odgovoren za izpolnjevanje zakonodaje. Da bi bilo to spremljanje karseda učinkovito je evropska zakonodaja predpisala imenovanje pooblaščenca za zaščito živali. Njegova vloga je ključna, in da jo lahko opravi, zakonodaja zahteva, da je pri svojem delu samostojen in neodvisen od izvajalca dejavnosti.

UVHVVR mora delovati zakonito, kar velja tudi za pridobivanje potrebnih dokazov, na katerih temeljijo sprejeti korektivni ukrepi. Vsekakor bi bila uvedba obveznega videonadzora na določenih mestih v proizvodnji dobrodošla, vendar zakonodaja na področju zaščite živali tega (zaenkrat še) ne predpisuje.  UVHVVR bo v nadaljevanju izvajala poostrene nadzore na področju zaščite živali pri zakolu. V ta namen je bila imenovana posebna skupina uradnih veterinarjev, ki bo izvajala nenapovedane preglede klavno-predelovalnih obratov. Poleg doslednega sankcioniranja vsakršne zaznane kršitve se bodo izvajali tudi ukrepi prepovedi oziroma omejitve zakola, v skrajnih primerih pa tudi ukrep začasnega zaprtja obrata.

UVHVVR bo v primeru klavnice Kmetijske zadruge Rače odredila ukrepe za odpravo neskladij in naznanila kaznivo dejanje.