Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktorji EU za razvojno sodelovanje o strategiji Global Gateway in Ukrajini

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Praga, 16. december 2022 – pristojni direktorji EU za razvojno sodelovanje so se srečali v Pragi v okviru češkega predsedovanja Svetu EU in opravili razpravo o izvajanju strategije Global Gateway in o situaciji v Ukrajini, dotaknili pa so se tudi trajnostnega upravljanja gozdov.

Udeleženci srečanja so izmenjali mnenja o nadaljnjih fazah implementacije strategije Global Gateway, skladno z usmeritvami s prvega zasedanja Odbora Global Gateway z 11. decembra. Posvetili so se prioritetnim  področjem, spremljanju rezultatov in strateškem komuniciranju o strategiji.

Vodja slovenske delegacije na tokratnem zasedanju, veleposlanik dr. Robert Kokalj, je poudaril potrebo po okrepljeni komunikacijski strategiji Global Gateway v partnerskih državah kot tudi v samih državah članicah EU, s posebnim poudarkom na vključevanju zasebnega sektorja. Predstavil je aktivnosti Slovenije na področju digitalne tranzicije, ki prispevajo k ciljem strategije Global Gateway, še posebej sodelovanje pri pobudi Ekipa Evropa o vozlišču za digitalizacijo ("D4D Hub") in ustanovitev Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu.

Na delovnem kosilu so generalni direktorji razpravljali o situaciji v Ukrajini ter o vzpostavitvi koordinacijske donatorske platforme za Ukrajino. Platforma bo usklajevala mednarodna prizadevanja za gospodarsko, finančno in energetsko obnovo Ukrajine ter humanitarno pomoč tej državi. Sodelujoči so se strinjali o potrebi takojšnje, koordinirane in učinkovite pomoči Ukrajini.

Na zasedanju je Nemčija predstavila pobudo Ekipa Evropa o varstvu gozdov in pomoč partnerskim državam pri trajnostnem upravljanju gozdov. Slovenija je izrazila pripravljenost za sodelovanje pri tej pobudi glede na bogate izkušnje na področju varstva gozdov.