Skoči do osrednje vsebine

79. zasedanje Odbora za varstvo morskega okolja

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Od 12. do 16. decembra je potekalo 79. zasedanje Odbora za varstvo morskega okolja (angleško Marine Environment Protection Committee, MEPC)
Dvorana zasedanja

Dvorana zasedanja | Avtor: Ministrstvo za okolje in prostor

Obeh letošnjih zasedanj se je udeležila tudi dr. Nataša Bratina, predstavnica Ministrstva za okolje in prostor, in skupaj s predstavniki Ministrstva za infrastrukturo zastopala stališča Slovenije ter EU v zvezi z varstvom okolja.

Na zasedanju so obravnavali vsebine s področja varstva okolja in ob koncu uradno razglasili in potrdili več predlogov.

Odbor je potrdil omejitev izpustov žveplovih oksidov z ladij (nadzor nad emisijami žveplovih oksidov SOx in trdnih delcev (MED SOx ECA)), za celotno Sredozemlje. Pobuda je nastala v okviru Barcelonske konvencije, proces je tekel več kot desetletje.   Na lanskem COP22 v Turčiji je Slovenija vodila usklajevanja med 21 državami članicami in Evropsko unijo kot članico, ob koncu so vse članice potrdile, da želijo zagotavljati zdravo okolje in čist zrak v celotnem Sredozemlju. Predviden datum uveljavitve je 1. maj 2025, kar bo zavezovalo vse ladje, ki vplujejo v območje Sredozemlja (od Gibraltarja do Sueškega prekopa), da tehnično prilagodijo/omejijo svoje izpuste z ladij.

Odbor je razglasil posebej občutljivo območje Severovzhodnega območja Sredozemlja (Tirensko morje ob italijanski obali), za zaščito kitov in delfinov pred mednarodnim ladijskim prometom. Omejilo, odstranilo in preprečevalo se bo uporabo plastičnih izdelkov in s tem nastanka odpadkov iz plastike v morju. Čisto morje, brez tovrstnih odpadkov bi želeli doseči do leta 2040. Z zmanjšanjem vpliva na klimatske spremembe pa bo doseženo bolj čisto morsko vodno okolje in čist zrak, kar pomeni zagotavljanje zdravega okolja ter boljšo kakovost bivanja ter ohranjanja narave (flore in faune).

Mednarodna morska organizacija (angleško International Maritime Organization, IMO) je specializirana agencija Združenih narodov odgovorna za varnost in zaščito ladijskega prometa ter preprečevanje onesnaževanja okolja - morja in ozračja, z ladij. Vključuje 175 držav članic z dostopom do morja in zajema 50 konvencij in protokolov kot pravnih podlag za varstvo morskega okolja.

Odbor za varstvo morskega okolja (angleško Marine Environment Protection Committee, MEPC) obravnava okoljska vprašanja v pristojnosti Mednarodne morske organizacije. Vključuje nadzor in preprečevanje onesnaževanja z ladij, ki ga zajema pogodba MARPOL (angleško, sestavljenka marine and pollution), vključno z nafto, kemikalijami, ki se prevažajo v razsutem stanju, odplakami, odpadki in emisijami (z onesnaževalci zraka in emisijami toplogrednih plinov) z ladij. Zajema tudi upravljanje z balastno vodo, sisteme proti obraščanju, recikliranje ladij, pripravljenost in odziv na onesnaženje ter identifikacijo posebnih območij in razglasitev posebej občutljivih morskih območij z namenom varstva faune – kitov in delfinov v še posebej ranljivih območjih morja.

Odbor za varstvo morskega okolja (MEPC) se sestaja redno dva krat letno, običajno junija in decembra.