Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. decembra 2022.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 3.12 so na Obrežju, občina Brežice, gasili PGD Brežice s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo in nudili pomoč onemogli osebi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.26 je v Špeglovi ulici v Velenju verižno trčilo 6 osebnih vozil. Gasilci PGD Velenje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator na enem vozilu in nudili pomoč drugim enotam. Eno osebo so reševalci odpeljali v ZD Velenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.16 je na Ljubljanski cesti v Trzinu osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in prometni znak. Gasilci PGD Trzin in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 14.17 se je v naselju Malna, občina Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, obrnili vozilo na kolesa, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle tekočine. Eno osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 14.32 sta v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so s tehničnim posegom iz vozila rešili osebo, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP. Dve poškodovani osebi so reševalci prepeljali v UKC Maribor.

Ob 19.53 sta na Streliški cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili eno ukleščeno osebo, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.07 sta v Rožni dolini, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so odklopili akumulatorja, očistili cestišče in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.11 je na cesti Dravograd–Maribor, v naselju Javnik v občini Podvelka, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli cestišče ter nudili pomoč policiji in vlečni službi pri nakladanju vozila. Reševalci ZRC Koroške - enota NMP Radlje ob Dravi so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

  

Eksplozije

Izpostava Ljubljana

Ob 9.16 je v naselju Študa v Domžalah prišlo do eksplozije drvarnice zaradi uhajanja plina na plinskem gorilniku. Zaradi sile udara plina se je drvarnica porušila, poškodovani pa so bili tudi bližnji pomožni objekti. Gasilci CZR Domžale in PGD Študa so iz delno porušenega kurnika rešili kokoši in zavarovali objekt. Na kraju je bila policija in upravljalec plinovodnega omrežja Petrol, obveščen pa je bil tudi poveljnik CZ občine Domžale. Reševalci NMP Domžale so oskrbeli eno poškodovano osebo. 

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.22 je v Stegnah v Ljubljani zagorela manjša bivalna kamp prikolica. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so pogasil požar in iz prikolice iznesli štiri manjše plinske jeklenke. V prikolici se je nahajala preminula oseba, zato je nadaljnje postopke prevzela policija.

Izpostava Maribor

Ob 11.36 se je na Radvanjski cesti v Mariboru kadilo iz lesene stene zaradi gradbenega posega stanovalca, ki je poškodoval dovod električnega kabla. Gasilci JZ GB Maribor so pogasili tlenje in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.14 je v stanovanjski hiši v Gornjem Doliču v občini Mislinja zagorelo olje na štedilniku. Požar, ki je poškodoval opremo v kuhinji, je še pred prihodom gasilcev pogasil stanovalec, gasilci PGD Dolič – Šentflorjan pa so prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.41 sta v ulici Ob Hublju v Ajdovščini gasilca GRC Ajdovščina pogasila gorečo vsebino zabojnika za odpadke.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.29 so v Cesarjevi ulici v Novem mestu gasilci PGD Šmihel pri Novem mestu in GRC Novo mesto pogasili komunalni zabojnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 12.16 je v Jurkloštru, občina Laško, v večstanovanjskem objektu iz slabo priključene dimniške cevi za peč na trda goriva, uhajal ogljikov monoksid. Gasilci PGD Laško in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov, prezračili objekt, odsvetovali nadaljnje kurjenje in obvestili upravljalca objekta.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.30 so v Kostanjevici na Krki gasilci PGD Kostanjevica na Krki odstranili naplavine, ki so ogrožale lesen Tercijalski most na reki Krki.

Izpostava Celje

Ob 0.01 so v ulici Štajnhof v Vitanju gasilci PGD Vitanje nudili pomoč reševalcem NMP Slovenske Konjice pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.42 je v Jakčevi ulici v Ljubljani v stanovanju v 7. nadstropju iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata ter zaprli vodovodni ventil.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.06 so v Slovenski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu, rešili ujeti osebi.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.44 so v Kidričevi ulici v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.34 so v Radljah ob Dravi gasilci PGD Radlje ob Dravi zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč reševalcem ZRCK pri prenosu osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorološko prognozo, bo v četrtek zvečer in ponoči predvsem v severovzhodni Sloveniji po nižinah in dolinah z negativno temperaturo nevarnost poledice. Poledica bo krajevno možna tudi drugod, razen v jugozahodni Sloveniji.