Skoči do osrednje vsebine

Minister Han z gospodarsko delegacijo v Severni Makedoniji za krepitev gospodarskega sodelovanja

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han se danes in jutri skupaj s predstavniki slovenskega gospodarstva mudi na delovnem obisku v Severni Makedoniji. Minister, ki se je srečal s severno makedonskim ministrom za gospodarstvo Kreshnikom Bekteshijem, se je zavzel za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Trgovinska menjava, ki raste, je lani obsegala 433 milijonov evrov, Makedonija pa je sicer peta najpomembnejša država za investicije slovenskih podjetij. Priložnosti nadaljnje rasti so na področjih informacijskih tehnologij, telekomunikacij, energetike, ekološkega kmetovanja, zelenega prehoda in turizma.

Ministra spremlja gospodarska delegacija predstavnikov 27 slovenskih podjetij, med drugim s področij gradbeništva, logistike, novih tehnologij, industrije materialov, trgovine, bančništva, založništva in letalske industrije. Na Slovensko-makedonskem forumu gospodarskega sodelovanja pa poleg slovenskih sodeluje tudi 70 makedonskih podjetij.

Minister Han je komentiral dobre odnose med državama: »Odnosi med Slovenijo in Severno Makedonijo so odlični in prijateljski. V tem času je sodelovanje med državama na različnih področjih postalo zelo intenzivno in razvejano, ljudje obeh držav so zelo povezani. Trdne vezi med Slovenijo in Severno Makedonijo pa se kažejo tudi v gospodarskem sodelovanju, ki je morda najbolj otipljivo.« Ob tem je poudaril tudi pomen približevanja Severne Makedonije Evropski uniji: »Slovenija si močno prizadeva za čimprejšnjo vključitev Severne Makedonije v EU. To bo dodatno spodbudilo gospodarski razvoj države zaradi olajšanega dostopa do pol milijardnega trga in novih virov financiranja.«

Minister Han je v nagovoru udeležencev konference Slovensko-makedonskega foruma gospodarskega sodelovanja izpostavil rast gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Severno Makedonijo še posebej na področju investicij slovenskih podjetij. Ob tem je izpostavil možnosti krepitve sodelovanja: »Priložnosti so predvsem na področju informacijske tehnologije, telekomunikacij, pridelave ekološke hrane, energetike in v turizmu, predvsem termalnem. Še posebej pomembno pa je vse naštete panoge v največji meri vključiti v zeleni prehod in sistem krožnega gospodarstva.

V sklopu obiska se je minister Han srečal z ministrom za gospodarstvo Kreshnikom Bekteshijem. Ministra sta govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja in investicijah. Ministra sta se zavezala k čimprejšnji vzpostavitvi direktne letalske povezljivosti med državama, minister Han pa je Severno Makedonijo povabil tudi na Mednarodni obrtni sejem MOS v Celju prihodnje leto, kjer bi sodelovala kot država partnerica.

Slovenija s Severno Makedonijo sodeluje tudi na razvojnem področju, in sicer je donirala 200.000 evrov za projekt digitalizacije Državnega arhiva Severne Makedonije. Dobro pa je sodelovanje tudi na področju izobraževanja na univerzitetni ravni, saj je samo v lanskem študijskem letu več kot 1300 makedonskih študentov obiskovalo dodiplomske in podiplomske programe slovenskih univerz. Takšen uspešen primer je med drugim Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, ki v Skopju že 15 let izvaja podiplomski študij.

Trgovinska menjava med državama je lani znašala 433 milijonov evrov, kar je skoraj 25 odstotkov več kot leta 2020. Od tega je izvoz predstavljal skoraj 265 milijonov evrov (+21,7 odstotka) in uvoz 170 milijonov evrov (+31,6 odstotka). Med izvoznimi proizvodi so prevladovali farmacevtski proizvodi (19 odstotkov), električni stroji in oprema (10 odstotkov) in mehanske naprave (9 odstotkov), med uvoznimi pa električni stroji in oprema (41 odstotkov), farmacevtski proizvodi (14 odstotkov) in vozila ter njihovi deli (8 odstotkov). V prvih šestih mesecih leta 2022 je bila vrednost blagovne menjave glede na isto obdobje lani višja za 14 odstotkov. Lani je blagovna menjava znašala 374 milijonov evrov (+ 23 odstotkov) in storitvena menjava pa dobrih 59 milijonov evrov (+33 odstotkov).

Leta 2021 je vrednost slovenskih investicij v Severni Makedoniji znaša 457,8 milijona evrov (9-odstotno povečanje glede na 2020). To predstavlja dobrih 5,8 odstotka vseh slovenskih investicij v tujini, Severna Makedonija pa je s tem na 5. mesto med državami, v katere investirajo slovenska podjetja. Investicije iz Severne Makedonije v Sloveniji so znašale 46,3 milijona evrov. Severna Makedonija je v slovenski strategiji internacionalizacije gospodarstva opredeljena kot prednostni trg.