Skoči do osrednje vsebine

Informativni dan za izvajalce usposabljanj in nevladne organizacije

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Na Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo smo danes za vse zainteresirane organizacije, ki izvajajo usposabljanja s področja digitalnih kompetenc in nevladne organizacije, izvedli drugi informativni dan.

Namen srečanja je bil predstaviti ključne predvidene spremembe Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki zadevajo izvajalce usposabljanj ter nevladne organizacije, anketni vprašalnik za nevladne organizacije (NVO) in odpreti strukturiran dialog v povezavi z javnima razpisoma za NVO in izvajalce usposabljanj s področja digitalnih kompetenc.

Dr. Tilen Gorenšek, vodja sektorja za digitalno vključenost, je poudaril, da v letu 2023 načrtujemo celovito prenovo Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je trenutno v procesu noveliranja, kamor želimo vključiti tudi dosedanja mnenja in predloge čim več deležnikov.

V sklopu javnega razpisa za sofinanciranje nakupa računalniške opreme za zagon NVO na področju digitalizacije je Gorenšek omenil, da je vzpodbudno, da je v ponedeljek, 12. decembra 2022, Evropska komisija potrdila program evropske kohezijske politike obdobja 2021-2027, sedaj pa Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) v sodelovanju z ministrstvi pripravlja nacionalno uredbo za izvajanje kohezije obdobja 2021-2027 in vzpostavitev informacijskega sistema. Glavni namen omenjenega razpisa je spodbujanje razvoja digitalne preobrazbe NVO s pomočjo ustrezne opreme, ki bi služila tudi za namen medgeneracijskega sodelovanja in vseživljenjskega učenja.

Predstavljen je bil tudi razpis za izvajalce usposabljanj s področja digitalnih kompetenc, katerega glavni cilj je pridobitev osnovnih digitalnih kompetenc državljanov in državljank Republike Slovenije. Ob tem pa si v okviru izobraževanj prizadevamo predvsem za:

- možnost hibridne oblike usposabljanj,

- enotno metodologijo usposabljanj za iste ciljne skupine,

- možnost usposabljanj za kratek in daljši čas,

- to, da usposabljanja niso pogojena s številom udeležencev,

- ciljno postavitev pogojev in meril,

- decentralizacijo usposabljanj,

- katalog, v katerem bodo zbrani vsi razpoložljivi izvajalci in tematike izobraževanj,

- to, da se pred objavo javnega razpisa opravi temeljita simulacija meril. 

Udeleženci so se seznanili tudi z aktivnostmi promocije in ozaveščanja, ki jih v prihodnjem letu na temo javnih digitalnih storitev, sovražnega govora, dezinformacij, spletne dostopnosti, varnosti na spletu in digitalizacije v splošnem načrtuje Služba za digitalno preobrazbo. 

Veseli nas, da se je našemu povabilu na informativni dan odzvalo več kot štirideset predstavnikov, tako izvajalcev usposabljanj kot tudi nevladnih informacij, ki so skozi celotni dogodek prispevali svoje predloge in mnenja o naslovljenih tematikah.