Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar odprl naravoslovno razstavo V vrtincu sprememb

"Trenutek za prvo prirodoslovno razstavo v Cankarjevem domu je več kot pravi, če ne nujen," je 12. decembra ob odprtju prve naravoslovne razstave v zgodovini Cankarjevega doma – V vrtincu sprememb poudaril državni sekretar Matevž Čelik. Razstavo je Cankarjev dom pripravil v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije.

Ob tem je še povedal: "Kaj se bo z Zemljo in z nami zgodilo v prihodnje, je po eni strani nepredvidljivo, po drugi strani pa povsem predvidljivo. Ne glede na to, kaj se bomo ljudje odločili storiti, bo 21. stoletje čas hitrih in nepovratnih sprememb v vrtincu življenja na planetu. Znanstveniki, ki preučujejo Zemljo in podnebje imajo za tako temeljni preobrat v življenju biosfernega sistema precej suhoparen izraz: sprememba sistema. 

Da bi preživeli, moramo spremeniti človeško kulturo. Zato je ta razstava tu, v središču našega kulturnega življenja, tako pomembna. Z njo nam Prirodoslovni muzej ne le razkriva kompleksnosti lepote in raznolikosti narave, temveč nas opozarja na skrb vzbujajoče spremembe in kaže rešitve, kako vsak od nas lahko prispeva k izboljšavam. Kulturne ustanove imajo v tem pogledu še posebej pomembno novo poslanstvo. Tudi muzeji – še posebej Prirodoslovni muzej – so nam sposobni prikazati zgodovino in prihodnost hkrati, nas spodbuditi k odgovornosti in zavezanosti, da ukrepamo vsi, vsak sam in vsi skupaj."

Ob koncu govora se je državni sekretar Čelik zahvalil sodelavcem Prirodoslovnega muzeja in Cankarjevega doma, ki so prispevali k pripravi in organizaciji razstave. Govor je zaključil z besedami: "Verjamem, da bo ganila in zganila vse nas, da bomo v hodniku odločitev pričeli ne le razmišljati – temveč tudi živeti in delovati – drugače." 

V sporočilu za javnost so zapisali, da razstava, ki jo je inovativno zasnovala oblikovalka Sanja Jurca Avci, ne nagovarja s podatki, temveč podaja izkušnjo: "Z multimedijo, interaktivnimi elementi, s fizično občutenim učinkom tople grede, z menjavo dneva in noči v gozdu, s števcem izumiranja vrst in nenazadnje z razpotjem odločitev, ki jih vsak dan sprejema vsak od nas in s tem vpliva na okolje."

Ob razstavi je izšla obsežna monografija Presenetljivo življenje, ki sta jo uredila dr. Tomi Trilar in Špela Pungaršek.

Razstava bo na ogled do 5. novembra 2023. Ob razstavi so pripravili številne spremljevalne dogodke, od literarnega, humanističnega in filmskega programa do bogatih interaktivnih delavnic in vodenj.

Na spletni strani Cankarjevega doma najdete več informacij o razstavi V vrtincu sprememb.