Skoči do osrednje vsebine

Sklenjen dogovor o preiskavah in preprečevanju nesreč in incidentov v civilnem letalstvu

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer in generalni državni tožilec Drago Šketa sta obeležila sklenitev Dogovora o sodelovanju na podlagi Uredbe (EU) št. 996/2010 Evropskega parlamenta in Sveta Evrope o preiskavah in preprečevanju nesreč in incidentov v civilnem letalstvu.

Dogovor je bil sklenjen  med Ministrstvom za infrastrukturo RS – Službo za preiskovanje letalskih, pomorskih, železniških nesreč in incidentov ter Vrhovnim državnim tožilstvom RS, da bi uredili način sodelovanja v zvezi s preiskavami letalskih nesreč in incidentov ter z namenom izmenjave znanja in izkušenj med obema institucijama.

Podpis dogovora o sodelovanju med letalskimi preiskovalnimi organi – SIA (angleško: Safety Investigation Authority) in predstavniki nacionalnih varnostnih organov prispeva k izpolnjevanju standardov mednarodne organizacije za civilno letalstvo in priporočenih praks iz Konvencije o mednarodnem civilnem letalstvu (Čikaška konvencija).

Namen dogovora je okrepiti sodelovanje z vnaprejšnjo ureditvijo dogovorov v primeru preiskave letalske nesreče ali incidenta ter izmenjavo znanja in izkušenj.