Skoči do osrednje vsebine

Sedmi popis cen osnovnih živil razkriva povišanje cen košarice

Na spletni strani Naša super hrana objavljeni rezultati sedmega popisa osnovnih prehranskih proizvodov s 5. decembra 2022 kažejo, da so se razlike v vrednosti najcenejše nakupne košarice med trgovci povečale. Prav tako sta se zvišali povprečna vrednost najcenejše košarice 15 osnovnih živil in vrednost najcenejše košarice sadja in zelenjave.

Sedmi popis razkriva, da se je povprečna vrednost najcenejše košarice osnovnih živil v primerjavi s šestim popisom zvišala za slabih 7 odstotkov oziroma za 2,90 evra in znaša 45,13 evra. Posledično se je zmanjšala razlika med najcenejšo in najdražjo košarico in znaša 3,91 evra.

Največje povišanje pri trgovcu znaša slabih 12 odstotkov, pri enem trgovcu pa se je vrednost najcenejše nakupne košarice znižala za 0,81 odstotka. Glede na prvi popis pa je povprečna cena košarice, zabeležena pri sedmem popisu, še vedno cenejša za 4,77 evra oziroma 10 odstotkov.

Za slabih 6 odstotkov se je od zadnjega popisa zvišala tudi povprečna vrednost košarice z akcijskimi cenami, ki je sedaj 43,88 evra (pri šestem popisu 41,33 evra). Najbolj ugodna košarica z akcijskimi cenami znaša 39,23 evra, kar je za kar 5,95 evra manj kot košarica z rednimi cenami pri istem trgovcu.  

Največje cenovne razpone med najdražjim in najcenejšim proizvodom v posameznih kategorijah izdelkov znotraj ponudbe posameznega trgovca je mogoče zaslediti znotraj kategorije kruha. Veliki razponi so tudi v kategorijah testenin, jabolk in moke, najmanjši cenovni razponi pa so v kategorijah jajc, masla, mleka in sladkorja.

V zadnjih dveh tednih se je najbolj podražilo svinjsko meso (10,17 odstotka), sledijo mu kruh (7,17 odstotka), jabolka (4,44 odstotka), sir (4,40 odstotka), piščančje meso (3,89 odstotka), jajca (0,94 odstotka) in testenine (0,47 odstotka).

Pri analizi povprečnih cen posameznih proizvodov v celotnem obdobju projekta, od prvega popisa do danes, se je pocenilo sedem izdelkov – najbolj svinjsko meso (22,77 odstotka), sledijo pa mu sir (20,57 odstotka), krompir (10,91 odstotka), moka (8,96 odstotka), goveje meso (7,76 odstotka) in testenine (3,59 odstotka). Najbolj so se podražili sladkor (47,52 odstotka) in jabolka (11,90 odstotka).

V sedmem popisu je bila drugič ločeno analizirana tudi košarica sadja in zelenjave, ki vsebuje mandarine, limone, jabolka, zmrznjene gozdne sadeže, banane, orehe, zelje, kislo zelje, krompir, korenje in zmrznjen grah. Popisujeta se tudi solata in cvetača, vendar sta ta dva proizvoda zaradi različnega označevanja pri trgovcih (na kilogram oziroma na kos) izločena iz analize.

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave pri sedmem popisu znaša 32,98 evra in razkriva 2-odstotno zvišanje v obdobju zadnjih 14 dni. Razlika med najcenejšo in najdražjo sadno zelenjavno košarico je kar velika - 10,63 evra.

Povprečna vrednost najcenejših sadno-zelenjavnih košaric z akcijskimi cenami znaša 32,01 evra, kar je slabe 3 odstotke manj v primerjavi s povprečno vrednostjo košarice z rednimi cenami.

Ugotavljamo, da je ponudba sadja in zelenjave pri šestih trgovcih velika. V izbranih kategorijah je v povprečju na voljo 43 različnih izdelkov. Trgovec z najobsežnejšo ponudbo ponuja 66 različnih izdelkov sadja in zelenjave, trgovec z najnižjim asortimentom pa ima na policah 22 različnih izdelkov sadja in zelenjave izbranih kategorij. 

Več informacij v primerjalniku cen