Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Robert Golob na vrhu EU-MED9: Evropski dogovor za omejevanje nerazumnih cen plina je nujen

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v petek, 9. decembra 2023, v španskem Alicanteju udeležil 9. vrha voditeljev držav članic skupine EU-MED9.

Voditelji devetih sredozemskih držav članic Evropske unije so razpravljali o posledicah vojne v Ukrajini, energetski varnosti, odzivu na aktualne ekonomske izzive in krepitvi sodelovanja v Sredozemlju. Slovenski premier je izpostavil nujnost evropskega dogovora pri omejevanju visokih cen zemeljskega plina in solidarnost pri zagotavljanju energetske varnosti.

"Vedno je lepo biti med prijatelji in srečati podobno misleče ljudi. Vrh v Alicanteju je bil eden takšnih dni, saj smo brez nasprotovanj dosegli pomembne dogovore. Če razmišljaš podobno in gledaš v enako smer, so tudi rešitve hitre in enostavne," je v skupni izjavi za javnost uvodoma poudaril predsednik vlade.

V luči decembrskega zasedanja Evropskega sveta so voditelji držav EU-MED9 posebno pozornost namenili visokim cenam energije. Premier dr. Golob je pri tem izpostavil nujnost evropskega dogovora: "Če prihodnji teden ne dosežemo dogovora o omejevanju nerazumnih cen plina, lahko računamo na hiter in neugoden odziv trgov. Tega si ne smemo privoščiti, naša naloga je ukrepati."

Dodal je, da ima Sredozemlje zelo velik potencial in lahko zlasti državam srednje Evrope pomaga pri zmanjšanju odvisnosti od ruskega plina: "Priložnosti so že danes tu, moramo jih izkoristiti. Ena od njih je pospešeno vlaganje v obnovljive vire energije, v sončno in vetrno energijo. Mediteran ju ima obilo."

Voditelji sredozemskih držav so si enotni, da EU ne sme biti odvisna od držav, ki ogrožajo energetsko varnost, ob tem pa morajo delovati koordinirano in solidarno. Energetska kriza je dodatno izpostavila potrebo po okrepljenem sodelovanju z državami Južnega sosedstva, ki jih je ruska agresija na Ukrajino prav tako prizadela. Slovenija si bo v pogovorih z njimi prizadevala za krepitev gospodarskega sodelovanja, pri čemer so ključne naložbe v alternativne vire energije. Mediteranski prostor, zlasti države severne Afrike, lahko pri diverzifikaciji energetskih virov veliko doprinesejo, zato se je tudi Slovenija nedavno odločila za podpis pogodbe o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije.