Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na odprtju evropskega stičišča za digitalno preobrazbo Slovenije v Mariboru

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je udeležila odprtja evropskega stičišča za digitalno preobrazbo Slovenije v Mariboru, ki bo zagotavljal podporo podjetjem, organizacijam in javnim ustanovam pri digitalizaciji.
Prorektor Univerze v Mariboru dr. Dean Korošak, državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, vodja Digitalno inovacijskega stičišča Univerze v Mariboru dr. Muhamed Turkanović, ministrica za dr. Emilija Stojmenova Duh

Prorektor Univerze v Mariboru dr. Dean Korošak, državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić, ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja Digitalno inovacijskega stičišča Univerze v Mariboru dr. Muhamed Turkanović

1 / 3

Ministrica je v svojem nagovoru poudarila, da je digitalna preobrazba ključen spodbujevalec razvoja Slovenije. »Delež rešitev, storitev, procesov, produktov, poslovnih modelov, ki temeljijo na digitalnih tehnologijah, je vsak dan večji.  Naš strateški cilj pa je še višji: dodatno želimo spodbuditi digitalno preobrazbo Slovenije v vseh segmentih - družba, država, lokalne skupnosti in gospodarstvo. V to so in bodo usmerjeni vsi naši ukrepi,« je poudarila.

Po njenih besedah moramo za dosego pravega uspeha pri doseganju ciljev celovito nasloviti na eni strani krepitev nacionalnih raziskovalno-inovacijskih zmogljivosti in prenos novega tehnološkega znanja v boljše storitve in proizvode ter na drugi strani krepitev sposobnosti hitrega uvajanja in uporabe digitalnih tehnologij, proizvodov in storitev namenjenih podjetjem, javnemu sektorju in državljanom.

Poudarila je tudi, da bomo lahko s pospešenim digitalni preoblikovanjem družbe in gospodarstva izkoristili razvojne priložnosti digitalnih tehnologij ter s tem izboljšali kvaliteto življenja prebivalcev Slovenije na trajnosten in zaupanja vreden način. Pri tem pa je po besedah ministrice dr. Stojmenove Duh poleg jasne vizije ter učinkovitih programov in ukrepov vsekakor pomembna tudi močna podpora okolja, kjer pa ima, kot je dodala, izjemno vlogo konzorcij DIGI-SI. Tega sestavljajo koordinator projekta Univerza v Mariboru ter partnerji Institut Jožef Stefan, ARCTUR, DIGITECH-SI-EAST, Tehnološki park Ljubljana, Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije in AGRIFOOD, ki ga upravlja Inovacijsko-tehnološki grozd Murska Sobota.

DIGI-SI igra pomembno vlogo pri subjektih, ki imajo manj stika in manj možnosti za spoznavanje in uvedbo digitalnih tehnologij ter tudi prepoznavanje prednosti, ki jih takšne tehnologije lahko prinesejo v vsakdan. Zato je ministrica dr. Stojmenova Duh izrazila veselje, da so se EDIH DIGI-SI, ki bo 700 podjetjem omogočil podporo na področju digitalizacije v vrednosti 3,3 milijona evrov, povezali z jasnim ciljem, da pomagajo pri uspešni digitalni preobrazbi. »Ste koalicija sedmih partnerjev, ki se je zavezala, da bo tako start-up, mikro, mala in srednja podjetja ter javno upravo spremljala na popotovanju skozi digitalno preobrazbo; od ocene stanja, testiranja pred investiranjem, potrebnih usposabljanja za pridobitev spretnosti in znanj do podpore pri iskanju vlagateljev. Veselimo se vaših aktivnosti na štirih prednostnih področjih programa DIGITAL – na področju umetne inteligence, visokozmogljivega računalništva, kibernetske varnosti in naprednih digitalnih spretnosti – in verjamemo, da bodo velik doprinos k doseganju ciljev digitalnega kompasa in ciljev Nacionalnega programa za umetno inteligenco.«

Ob koncu nagovora je ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh partnerjem projekta ponudila roko sodelovanja in spomnila, da bo Vladna služba za digitalno preobrazbo, ki bo kmalu doživela nadgradnjo v ministrstvo, odprla svoje prostore tudi v Mariboru, zato bo sodelovanje še lažje.