Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na Vrhu Organizacije Afriških, karibskih in pacifiških držav

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrica Fajon se je udeležila 10. zasedanja Vrha voditeljev držav in vlad Organizacije Afriških, karibskih in pacifiških (angleško Organisation of African, Caribbean and Pacific States – OAKPS) držav z naslovom "Tri celine. Trije oceani. Ena skupna usoda: Izgradnja odpornega in trajnostnega OAKPS". Ob robu je opravila tudi številna dvostranska srečanja.

V ospredju letošnjega vrha OAKPS je bila obravnava ključnih gospodarskih tem regije, s poudarkom na znanosti, tehnologiji in inovacijah, ter krepitev investicij v mikro, majhna in srednja podjetja. Ministrica Fajon je v sklopu svojega obiska nastopila v okviru dialoga s partnerji na temo "izzivi za mir in varnost". 

“Veseli me, da na tem pomembnem srečanju zastopam Slovenijo, ki je močno zavezana nadaljnji krepitvi odnosov in nadaljevanju dialoga med Evropsko unijo in afriškimi, karibskimi in pacifiškimi državami. Slovenija je kot del nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije (SFRJ) in Gibanja neuvrščenih zgodovinsko povezana s temi državami. Od takrat se je veliko spremenilo, vendar naša zavezanost - sedaj v okviru Evropske unije - prijateljstvu in solidarnosti z Afriko ostaja zelo močna,” je v nagovoru voditeljem OAKPS povedala ministrica Fajon. Predstavila je tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024-2025 in poudarila pomen zavzemanja za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje. “Za mnoge države podnebje že predstavlja varnostni problem. Če bo Slovenija izvoljena v Varnostni svet Organizacije združenih narodov, si bo skupaj z drugimi državami prizadevala za uvrstitev podnebne varnosti na dnevni red Varnostnega sveta. Skrajni čas je, da do tega pride,” je poudarila ministrica. 

Ministrica je ob robu Vrha opravila tudi dvostransko srečanja z ministrom za zunanje zadeve Angole Tetom Antoniom. Ministrica je angolskemu kolegu povedala, da Slovenija zelo ceni strateški pomen in stabilizacijski vpliv Angole v regiji. Slovenska razvojna pomoč Angoli se povečuje in se tudi na ta način zavzemamo za krepitev medsebojnega sodelovanja. 

Fajonova se je sestala tudi z zunanjimi ministri Papue Nove Gvineje, Sv. Tomaža in Princa, Jamajke in Eswatinija. V osredju pogovorov so bili aktualni izzivi, s katerimi se soočajo države v regiji. Do zaključka Vrha se bo ministrica predvidoma sestala tudi z zunanjimi ministri Bocvane, Tanzanije, Konga, Mavricija in Namibije.