Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan spomina na dostojanstvo žrtev genocida ter preprečevanja tega hudodelstva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na današnji pred 74 leti je 50 držav članic Organizacije združenih narodov (OZN) zaradi hudega trpljenja in tragedij druge svetovne vojne soglasno sprejelo Konvencijo OZN o preprečevanju in kaznovanju genocida, ki predstavlja enega temeljnih dokumentov OZN. Od takrat na ta dan obeležujemo Mednarodni dan spomina na dostojanstvo žrtev genocida ter preprečevanja tega hudodelstva.

Slovenija se pridružuje spominu na žrtve genocida in naporom za preprečevanje procesov, ki lahko vodijo v genocid. Za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev, kot so vojna hudodelstva, etnična čiščenja itd., so odgovorne predvsem posamezne države in njihovi prebivalci. To je trajen proces, s katerim krepimo sposobnost družb, da se uprejo vsem procesom, ki lahko v določenih okoliščinah vodijo v grozodejstva.

Samo z doslednim spoštovanjem načel pravne države in varstva, temeljnih človekovih pravic, z vzpostavitvijo zakonitih in odgovornih državnih institucij, izkoreninjenjem korupcije, s konstruktivnim pristopom do raznolikosti ter s podporo močni in raznovrstni civilni družbi in pluralističnim medijem lahko preprečimo taka hudodelstva. Brez tovrstnega varstva in jamstev za prebivalstvo lahko v državi nastanejo razmere, ki utegnejo pripeljati do grozodejstev. Naša odgovornost je, da preprečimo škodljiv razvoj dogodkov. Grozodejstva namreč običajno niso enkratni ali naključni pojavi, pač pa gre za niz dogodkov, v katerem se ponujajo priložnosti, ko je možno ukrepati in jih preprečiti. Eden od teh pojavov je na primer sovražni govor.

Slovenija si že od začetka sprejema načela "odgovornosti zaščititi" (angleško Responsibility to Protect – R2P) leta 2005 v mednarodni skupnosti in doma prizadeva za uresničevanje tega načela za zaščito prebivalstva pred procesi, ki lahko vodijo v množična hudodelstva.