Skoči do osrednje vsebine

7. december - Svetovni dan civilnega letalstva

7. decembra 1944 so države udeleženke mednarodne konference v Čikagu podpisale Konvencijo o mednarodnem civilnem letalstvu, znano tudi pod imenom Čikaška konvencija.

S konvencijo so bili podani temelji za ustanovitev Mednarodne organizacije civilnega letalstva (angleško: International Civil Aviation Organisation – ICAO). Glavno vodilo ICAO je doseganje najvišje ravni letalske varnosti, kar se dosega s sprejemanjem mednarodnih standardov in priporočljivih praks, usklajenimi pristopi, študijami in sodelovanjem med državami pogodbenicami Čikaške konvencije. Teh je danes 193.

Brez mednarodnih standardov ICAO, ki so jih države pogodbenice dolžne spoštovati in prenesti v svoj pravni red ter brez nadzorov pristojnih organov zračni promet danes ne bi bil tako varen. V mednarodnem letalstvu velja, da je vsak standard, vsako pravilo »napisano s krvjo«. Zaradi edinstvenega pomena ICAO so Združeni narodi razglasili 7. december za mednarodni dan civilnega letalstva.

Po podatkih ICAO število nesreč, v katerih so udeležena letala s težo nad 5.7 tone, pada (v angleščini). Ne glede na to, da se globalno dosega visoka raven letalske varnosti, se mednarodno civilno letalstvo še vedno sooča z izzivi, povezanimi z izbruhom epidemije COVID-19, ki je globoko posegla v sistem mednarodnega zračnega prometa. Poleg tega se tudi mednarodno civilno letalstvo sooča z izzivi, povezanimi z varstvom okolja. V zvezi s tem so države pogodbenice Čikaške konvencije na 41. Skupščini ICAO dosegle pomembne dogovore glede cilja "net- zero do 2050". V okviru te skupščine je Slovenija prejela tudi priznanje ICAO za napredek na področju letalske varnosti, in sicer za implementacijo usklajenosti z mednarodnimi ICAO letalskimi standardi.

Ministrstvo za infrastrukturo čestita vsem letalcem, da uspešno sodelujejo pri zagotavljanju visoke ravni letalske varnosti tudi v Sloveniji.