Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade na vrhu EU-Zahodni Balkan: Nihče ni nasprotoval temu, da BiH status kandidatke dobi v najkrajšem možnem času

Premier dr. Robert Golob se je danes udeležil vrha EU-Zahodni Balkan v Tirani. Tokratni vrh voditeljev držav EU in Zahodnega Balkana, ki je prvič potekal v eni od zahodnobalkanskih partneric, je bil osredotočen na krepitev sodelovanja med EU in Zahodnim Balkanom z vidika ruske agresije na Ukrajino ter na upravljanje migracij.

Slovenija bo nadaljevala z močnimi diplomatskimi prizadevanji, da voditelji EU na decembrskem zasedanju Evropskega sveta Bosni in Hercegovini podelijo kandidatski status. “Danes je bilo veliko govora o širitvi, o pospešitvi procesov na območje Zahodnega Balkana in odlična novica je, da danes nihče ni nasprotoval, da BiH status kandidatke dobi v čim krajšem možnem času,” je izpostavil slovenski premier. Prav tako je poudaril pomen čimprejšnjega sprejema vizne liberalizacije s Kosovom: “Danes je Srbija podala dobre novice glede njihove vizne harmonizacije. Mislim, da smo na dobri poti.”

Predsednik vlade dr. Golob je po današnjem vrhu dejal, da vprašanja migracij ne moremo reševati na ravni posamezne države, temveč s sodelovanjem celotne Evrope. “Slovenija ni najbolj obremenjena država na migrantski poti, saj je najbolj obremenjen t. i. severni balkanski koridor, to so Madžarska, Češka, Slovaška in Avstrija. Vstop Hrvaške v schengensko območje bo za Slovenijo izboljšal razmere glede naraščajočega števila migrantov, saj bomo skupaj s Hrvaško skrbeli za njeno zunanjo mejo,” je ocenil.

“Vsi udeleženci vrha smo mnenja, da je bil danes v vseh pogledih narejen velikanski korak naprej. Začeli in končali smo v prijateljskem vzdušju,” je vrh EU-Zahodni Balkan v albanski prestolnici sklenil slovenski premier.