Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Papič na predstavitvi 12. Evropske dekliške matematične olimpijade

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Slovenija bo aprila prihodnje leto gostila 12. Evropsko dekliško matematično olimpijado, ki se je bo udeležilo več kot 200 tekmovalk iz 50 držav.

7-dnevna olimpijada bo v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije potekala od 13. do 19. aprila 2023 v Portorožu. Iz vsake države se bodo tekmovanja udeležile ekipe 4 posebej nadarjenih srednješolk. Pri organizaciji dogodka, ki ga podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bo sodelovalo 150 oseb, med njimi 40 vrhunskih matematikov in približno 80 vodičev in animatorjev.

Minister dr. Igor Papič je izpostavil pomembnost Evropske dekliške matematične olimpijade zlasti z vidika promocije poklicev s širšega področja naravoslovja in tehnike. »Kot profesor lahko z gotovostjo trdim, da spol ne igra vloge pri študiju, zato tudi ni bolj moških oz. bolj ženskih študijskih programov ali poklicev. Zaradi stereotipa, da so naravoslovne in tehniške šole bolj primerne za fante kot dekleta, smo izgubili in še vedno izgubljamo velik del talentov. To je izguba za družbo in gospodarstvo. Zavedati pa se moramo, da se vzpodbujanje deklet tudi k tehniškim in naravoslovnim študijem najprej začne doma in se nato nadaljuje v šoli. Starši ter učiteljice in učitelji morajo spodbujati učenke in učence, da se prosto odločajo za bodoči poklic,« je poudaril minister dr. Papič in se zahvalil organizatorjem za ves trud in delo, ki bo potrebno za uspešno izvedbo tekmovanja.