Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh na uradnem obisku v Estoniji

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je končala enodnevni uradni obisk Talina, kjer so ji sogovorniki predstavili državno platformo za digitalne storitve X-Road, ki velja za enega od glavnih temeljev estonske digitalne preobrazbe.

Osrednja pozornost obiska ministrice v estonskem glavnem mestu je bila namenjena prenosu znanj in storitev, ki jih je Estonija razvila na področju digitalnih javnih storitev, še posebej v zdravstvenem sektorju in pri socialnih storitvah, ter predstavitvi dobrih praks interoperabilnosti informacijskega sistema.

Poseben poudarek v pogovorih je bila izgradnja platforme za digitalne storitve X-Road, s katero se je Estonija zavihtela v sam vrh držav z najbolje razvito digitalno infrastrukturo, prijazno državljanom in podjetjem. Estonija po vseh kazalnikih indeksa digitalnega gospodarstva in družbe za leto 2022 (indeks DESI) spada med najuspešnejše države (zaseda 9. mesto, Slovenija 11.) in velja za vzor digitalizacije javnih storitev, saj je kar 99 odstotkov storitev javne uprave na voljo v digitalni obliki. Ta baltska država je med državami članicami Evropske unije v ospredju tudi po deležu diplomantov s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij. Digitalna strategija Estonije do leta 2030 se osredotoča na tri naloge: nadaljnji razvoj digitalnih javnih storitev, krepitev kibernetske varnosti in širjenje gigabitnega omrežja po državi.

Ministrico dr. Stojmenova Duh, ki se je srečala z estonskim ministrom za podjetništvo in informacijsko komunikacijske tehnologije Kristjanom Järvanom ter predstavniki Urada za informacijski sistem RIA in središča e-Estonia Briefing Centre, je tako zanimalo predvsem, kako doseči dobre prakse države pri zagotavljanju digitalnih storitev in kako doseči zaupanje državljanov. Ob tem so ji predstavili tudi uvajanje in uporabo elektronske osebne izkaznice, s katero Estonci med drugim dostopajo do vseh storitev javne uprave, bančnih in davčnih storitev, dokumentov in zdravniških receptov. Estonski sogovorniki so ji predstavili tudi spodbude za strokovnjake s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, da ostanejo zaposleni v javni upravi oziroma da se v njej zaposlijo. Ena od glavnih prednosti Estonije je tudi možnost za državljane tujih držav, da pridobijo status e-rezidenta, kar jim omogoča, da virtualno in na daljavo ustanovijo podjetje v tej baltski državi ter ob tem uporabljajo številne ostale storitve.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je estonskim sogovornikom predstavila prednostne naloge in aktivnosti, ki jih v Sloveniji izvajamo na področju digitalne preobrazbe. Med glavnimi poudarki njenih srečanj je bil slovenski načrt razvoja gigabitne infrastrukture do leta 2030, načrte za dvig digitalnih kompetenc, še posebej med starejšim prebivalstvom, ter krepitev področja podatkovne ekonomije in digitalnih javnih storitev.