Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil pogovore z namestnico nizozemskega zunanjega ministra van den Ende

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Marko Štucin se je v okviru obiska v Haagu srečal z namestnico ministra za zunanje zadeve Kraljevine Nizozemske in generalno direktorico za evropsko sodelovanje Anito van den Ende. Razpravljala sta o krepitvi dvostranskih odnosov in aktualnih evropskih temah, kot so razmere v Ukrajini, energetska kriza, vladavina prava, širitev EU na Zahodni Balkan ter migracije in Schengen.
Državni sekretar Štucin in namestnica nizozemskega zunanjega ministra van den Ende

Državni sekretar Štucin in namestnica nizozemskega zunanjega ministra van den Ende | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar Štucin in namestnica nizozemskega zunanjega ministra van den Ende sta izrazila podporo Ukrajini in poudarila pomen nadaljnjih prizadevanj za doseganje miru. Strinjala sta se o pomenu vladavine prava in nadaljevanju dialoga med državami članicami ter izmenjala poglede na širitev Evropske unije na Zahodni Balkan. Državni sekretar Štucin se je zavzel za verodostojno nadaljevanje širitvenega procesa Evropske unije ter dogovor o podelitvi kandidatskega statusa Bosni in Hercegovini do konca leta 2022. Poudaril je tudi pomen polnega delovanja schengena in odprave nadzora na notranjih mejah.