Skoči do osrednje vsebine

»Obstoječi plačni sistem javnega sektorja ne naslavlja več aktualnih potreb in ne izpolnjuje zastavljenih ciljev«

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je s temo Plačna politika v zdravstvu nastopila na tradicionalnem Posvetu direktorjev in drugih vodstvenih delavcev v zdravstvu, ki ga je v Lipici organiziralo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenija.
Ministrica nagovarja udeležence konference v Lipici.

Posvet o obstoječnem plačnem sistemu | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Ministrica je na posvetu predstavljala plačano politiko in gibanje plač v času od 2008 do danes in izzive plačnega sistema v prihodnje.

Poudarila je, da obstoječi enotni plačni sistem javnega sektorja že vrsto let ne naslavlja več aktualnih potreb, niti ne izpolnjuje zastavljenih ciljev. Kot je dejala, podatki in analize kažejo, da je povprečna plača različno rastla po posameznih dejavnostih in poklicnih skupinah znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, med posameznimi poklicnimi skupinami so se porušila razmerja, prav tako so danes  porušena razmerja med plačami javnih uslužbencev in funkcionarjev. To so po besedah ministrice le nekateri izmed številnih izzivov, ki terjajo drugačen razmislek za prihodnji plačni sistem javnega sektorja.

»Eden izmed ključnih ciljev predlaganega prenovljenega plačnega sistema, bo tako, ob enotni ureditvi vsebin, ki predstavljajo skupne temelje plačnega sistema, predvsem upoštevanje specifik posameznih delov javnega sektorja, poudarek pa bo tudi na boljši povezanosti plače z rezultati dela in večji fleksibilnosti, manj administriranja in poenostavitvah sistema«, je še dodala ministrica.

Današnji dogodek je tradicionalen in vsako leto znova poveže vse zdravstvene domove, bolnišnice in druge javne zdravstvene zavode (NIJZ, NLZOH, Slovenija-Transplant, ZTM RS …) v Republiki Sloveniji in je tudi priložnost za kritično razpravo in izmenjavo mnenj zdravstvenega managementa glede aktualnih razmer v zdravstvu.