Skoči do osrednje vsebine

Ministrica veleposlanikom držav članic Evropske unije predstavila prednostne naloge Slovenije na področju digitalne preobrazbe

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Med ključnimi izzivi Slovenije na področju digitalne preobrazbe so širitev širokopasovne infrastrukture, nadaljnja krepitev digitalizacije javnega sektorja, zmanjševanje digitalnega razkoraka in sprejetje strategije Digitalna Slovenija 2030. To je v govoru na srečanju z veleposlaniki držav Evropske unije v Sloveniji v Hiši EU poudarila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh z veleposlaniki držav članic Evropske unije v Sloveniji

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh z veleposlaniki držav članic Evropske unije v Sloveniji

Ministrico je na srečanje veleposlanikov povabil veleposlanik Češke republike v Sloveniji Jura Chmiel, ki je v uvodu poudaril, da se njegova država, ki bo ta mesec zaključila predsedovanje Svetu Evropske unije, zavzema za krepitev kibernetske varnosti v povezavi, kar je nujno predvsem zaradi političnih in varnostnih razmer, ki so se zaostrile po ruski agresiji na Ukrajino. Veleposlanik Chmiel je poudaril tudi nujnost nadaljnje digitalizacije evropske industrije in poglabljanje notranjega digitalnega trga. 

Med uvodnimi poudarki nastopa ministrice dr. Stojmenove Duh pred veleposlaniki je bila nujnost vzpostavitve širokopasovne infrastrukture kot temelja za digitalno preobrazbo. V Sloveniji imamo dobro pokritost s širokopasovno infrastrukturo, je poudarila, vendar ob tem opozorila, da ni dovolj samo dobra internetna pokritost državnega ozemlja, če na drugi strani ne krepimo digitalnih spretnosti pri ljudeh in zmanjšujemo digitalnega razkoraka. Tukaj čaka Slovenijo še veliko dela, saj je po obvladovanju digitalnih spretnosti pod povprečjem Evropske unije. Eden od izzivov naše države je tudi zmanjševanje omenjenega digitalnega razkoraka, tako med različnimi starostnimi skupinami in spoloma kot med mesti in podeželskimi območji, k čemer je Služba vlade za digitalno preobrazbo po besedah ministrice pristopila z več projekti. Med drugim je omenila usposabljanje starejših s pomočjo mobilnih učilnic ter pilotni projekt povečevanja digitalnih spretnosti v poštnih poslovalnicah, ki se bo začel prihodnje leto v sodelovanju s Pošto Slovenije. Za zgled pri tem nam bo Japonska, kjer sem bila pred kratkim na uradnem obisku, je dejala ministrica. 

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je v govoru veleposlanikom povedala tudi, da v Sloveniji gradimo celoten digitalni ekosistem in pri tem izpostavila sodelovanje v mreži Evropskih digitalnih inovacijskih stičišč. To je pomembno predvsem za podjetja in javni sektor, da lahko testirajo svoje proizvode, preden jih pošljejo na trg ali v javno uporabo. Pri graditvi digitalnega ekosistema in razvoju tehnologij pa je predvsem nujno, kot je izpostavila ministrica, da z njimi dosegamo naše cilje v smeri trajnostnega razvoja. Zato digitalizacija ni pomembna samo pri razvoju novih tehnologij, ampak tudi v tradicionalnih sektorji, kot je kmetijstvo. 

Za konec je med aktivnostmi naše države na področju digitalne preobrazbe omenila tudi sodelovanje z Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj, s katero začenjamo projekt za uvajanje skrbnikov podatkov, ki bodo omogočali najboljšo uporabo odprtih. Poudarila pa je tudi, da sta med prednostnimi nalogami Službe vlade za digitalno preobrazbo in Vlade Republike Slovenije spopadanje s sovražnim govorom in dezinformacijami. Pri tem po njenih besedah dajemo prednost ozaveščanju javnosti in ne kaznovanju. Veleposlanike pa je seznanila tudi o poteku sprejemanja strategije Digitalna Slovenija 2030, krovnega dokumenta za digitalno preobrazbo naše države, ki jo Služba vlade za digitalno preobrazbo oblikuje s številnimi deležniki. »Strategije je v zaključni fazi,« je povedala ministrica dr. Stojmenova Duh.