Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bobnar: ministrstvo je ključen del sistema vladavine prava

Ministrica mag. Tatjana Bobnar se je udeležila 27. zbora državnih tožilcev v Portorožu in nagovorila udeležence. Zbor državnih tožilcev sicer tradicionalno poteka v sklopu izobraževalnih tožilskih dni.
Nagovor ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar

Nagovor ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar | Avtor: Vrhovno državno tožiltsvo

Ministrica je v nagovoru povedala, da je bila po nastopu mandata ena prvih in absolutno prednostnih nalog (skupaj z ministrico za pravosodje) povrnitev in krepitev vloge državnega tožilstva pri usmerjanju predkazenskega postopka. »V skladu z veljavno ustavnosodno prakso je namreč državni tožilec tisti, ki je izključno pristojen za pregon kaznivih dejanj in za usmerjanje predkazenskega postopka policije. Izvršna veja oblasti mu pri tem ne more dajati navodil za odločanje v konkretnih zadevah. Kakršna koli vloga ministra za notranje zadeve v predkazenskem postopku je torej v popolnem nasprotju z vsemi dosežki sodobnih in visoko razvitih družb.« Tako Zakon o organiziranosti in delu v policiji kot uredbo o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov smo v najkrajšem možnem času spremenili in pregon kriminala prepustili izključno stroki.

Sodelovanje med tožilstvom in policijo je tradicionalno dobro in tega ne sme ogroziti nihče, je dejala. »Pomembno je torej ustvariti okoliščine, v katerih bo samoumevno, da če politika že potrka na vrata neodvisnega organa, policije, tudi državnega tožilca ali sodišča, potem mora tam – torej pred vrati tudi ostati.«

Prav tako je med prednostnimi nalogami izpostavila boj proti nasilju – nasilju v družini, nad ženskami. »Gre za hud družbeni problem, povezan s kompleksnimi kaznivimi dejanji, ki zahtevajo posebno skrben način obravnave. Nasilje v družini ni samo stvar policije. O nedopustnosti vsakršnega nasilja, preprečevanju nasilja, strokovnem odzivanju nanj in obravnavi kaznivih dejanj, podpori žrtev se moramo z vsemi deležniki odkrito pogovarjati, razpravljati in nenehno iskati izboljšave. Tu mislim na vse: od sodnikov, tožilcev, policistov do socialnih delavcev in nevladnih organizacij.« Ministrica je policiji podala usmeritve in obvezna navodila za pripravo načrta dela v letu 2023, s poudarkom na učinkovitem preprečevanju in preiskovanju kaznivih dejanj nasilja v družini, s ciljem zaščite žrtve in preprečitve nadaljnjega nasilja, spodbujanja prijav ter s posebnim poudarkom na povečanju pozornosti policije tudi pri kaznivem dejanju zalezovanja.

Ministrstvo za notranje zadeve z organoma v sestavi, še zlasti s policijo, je ključen del sistema vladavine prava v Sloveniji. Zato moramo skrbno paziti na vsak naš korak, vsako našo namero temeljito pretehtati in šele nato sprejeti strokovno vzdržno in zakonito odločitev. Na očeh javnosti smo ves čas in tako je prav. »Ministrstvo za notranje zadeve je pod mojim vodstvom neomajno zavezano spoštovanju vladavine prava – torej njenim trem konstitutivnim elementom: zakonitosti, demokraciji ter človekovim pravicam in temeljnim svoboščinam. To je edina pot in z nje ne bomo skrenili. Imamo pa na tej poti odličnega partnerja in zaveznika – to ste vi, spoštovani tožilski zbor,« je svoj nagovor sklenila ministrica Bobnar.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in generalni državni tožilec Drago Šketa se rokujeta.

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar in generalni državni tožilec Drago Šketa | Avtor: Vrhovno državno tožiltsvo

1 / 4