Skoči do osrednje vsebine

Vladna stran in sindikati zdravstva in socialnega varstva korak bližje k sklenitvi dogovora

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je kot predstavnik Vlade na pogajanjih s Sindikati zdravstva in socialnega varstva o odpravi plačnih nesorazmerij opravil pomemben korak k sklenitvi dogovora. Strani bosta skušali uskladiti sporazum in ga prihodnji teden parafirati.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, bodo vsebino sporazuma podrobneje predstavili potem, ko bo sporazum usklajen.

Sicer naj bi sporazum za določene zaposlene prinesel od enega do tri dodatne plačne razrede, aprila 2023 pa še en že dogovorjen plačni razred. Sporazum bo poleg odprave plačnih anomalij vključeval tudi pripravo in sprejem standardov in normativov v zdravstvu do 1. aprila 2023. Minister je ob tem povedal: »Ključno sporočilo je, da smo pogajanja zaključili v pozitivni luči in veseli me, da smo uspeli narediti nekaj korakov v pravo smer.« Ob tem je dodal: »Zavedamo se, da smo se dogovorili samo za obliž. Zavedamo se, da to niti približno ne bo rešilo vseh težav v zdravstvu, bomo pa lahko takoj pristopili k urejanju ločenega plačnega stebra v zdravstvu, ki bo težave naslovil sistemsko in dolgoročno«.

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič je v uvodu povedala, da so bila pogajanja dolgotrajna in naporna. »Veselilo nas je, da je vlada prepoznala, da nesorazmerja obstajajo in da smo se skupaj odločili, da te anomalije poiščemo in jih poskusimo odpraviti.« Pogajalski strani sta uspeli nasloviti tudi kriterije za nekatera delovna mesta, ki bodo dobra podlaga za predlagani nov plačni sistem.

»Predlagani stavkovni sporazum bo imel v grobem dve točki, odpravo plačnih anomalij in do 1. aprila 2023 tudi sprejem standardov in normativov. Verjamemo da bo to tista pot, ki bo vodila k boljšim delovnim pogojem za vse zaposlene v zdravstvu in socialnem varstvu.«

Kot je pojasnil minister, je za razhajanja ključno dejstvo, da vlada ne želi odpirati plač tistih, ki jim je sporazum s prejšnjo vlado novembra lani prinesel enega do dva dodatna plačna razreda. Iz dogovora je tako izpadla plačna skupina E3, ki vključuje medicinske sestre, zdravstvene tehnike, bolničarje in negovalce. Anomalije bodo dokončno uspeli odpraviti z novim plačnim stebrom za zdravstvo.