Skoči do osrednje vsebine

Skupaj s Simbiozo do povezave med mesti in podeželjem

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Na Simbiozinem medgeneracijskem dnevu, katerega del je bila otvoritev novih, prenovljenih prostorov Simbioza BTC City Lab in Konferenca na temo »Medgeneracijsko reševanje izzivov« z delovnimi omizji ter medgeneracijsko tombolo je navzoče nagovorila ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.

Trajnostni projekt Simbioza BTC City Lab deluje kot središče pametnih tehnologij, inovativnih rešitev, storitev in produktov, ki odraslim in starejšim uporabnikom na široko odpira vrata v informacijsko družbo. Odraslim in starejšim nudijo različna usposabljanja in ustrezno podporo predvsem na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter hkrati predstavlja prostor za aktivno in kakovostno preživljanje prostega časa.

V okviru projekta Simbioza BTC City Lab izvajajo brezplačne tedenske in mesečne delavnice na področju uporabe pametnega telefona in računalnika, ostale tematske delavnice, individualno pomoč in svetovanje pri uporabi pametnih naprav, brezplačni preizkus pametnih naprav, aplikacij, mesečna medgeneracijska druženja ter enkratne dogodke in izobraževanja, ki jih usklajujejo s potrebami, interesi in željami uporabnikov.

Ministrica je navzočim v pozdravnem govoru izrazila zadovoljstvo: »Simbioza ni projekt ali iniciativa, Simbioza je del nas vseh, del naše družbe. Namreč, vsak od nas se bo prej ali slej z njihovimi aktivnostmi srečal skozi nabor različnih projektov, ki jih izvajajo uspešno. Želim si, da bodo imeli vedno več podobnih prostorov, ki smo mu priča danes, saj lahko vidimo, da ne gre za navadno učilnico, ampak za dnevni prostor, kamor lahko pride vsak in kjer mu je prijetno. Na Službi vlade za digitalno preobrazbo si želimo, da bi se vsak prebivalec in prebivalka ob uporabi digitalnih tehnologij počutili udobno. In na koncu se bomo udobno počutili takrat, ko jih bomo znali uporabljati.«

Na okrogli mizi je sodeloval tudi vodja Sektorja za digitalno vključenost, dr. Tilen Gorenšek, ki je izpostavil, da »so stereotipi na področju digitalne vključenosti starejših še vedno izziv, česar se na Službi Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo zavedamo. Še naprej si želimo strukturiranega dialoga z deležniki, ki so aktivni na področju digitalne preobrazbe, celovite, nediskriminatorne in vključujoče zakonodaje, ter storitve in rešitve po meri končnega uporabnika. Dejstvo je, da mora biti digitalizacija usmerjena v človeka samega ter sredstvo za dosego cilja in ne cilj sam po sebi.«

V prostorih Simbioze BTC City Lab, inovativnega stičišča tehnologij za vse generacije, bodo vse generacije lahko odkrivale tehnološko zanimive produkte, storitve in aplikacije, s čimer se bo krepilo digitalno opismenjevanje prebivalstva in začrtala pot do bolj vključujoče družbe. Simbioza že več kot desetletje različnim starostnim skupinam ponuja številna pomembna izobraževanja in ustrezno podporo predvsem na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij, kar v Službi vlade za digitalno preobrazbo podpiramo. Zavedamo se, da njihovi prostori predstavljajo prostor za aktivno in kakovostno preživljanje prostega časa. Obenem pa prek Simbioza mobilne enote, ki jo podpiramo tudi z našim ukrepom Mobilni heroji, dosegajo tiste na najbolj oddaljenih območjih. Čas je, da zmanjšamo digitalni razkorak med generacijami, ter dosežemo večjo povezanost med mesti in podeželjem.