Skoči do osrednje vsebine

Podjetjem vrnjeni avansi za lesne pelete ali dobavljeno blago iz Bosne in Hercegovine

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Z usklajeno diplomatsko akcijo so Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstvo za zunanje zadeve in Trgovinska zbornica Slovenije rešili težave slovenskih trgovcev in njihovih dobaviteljev, ki so se glede težav vezanih na prepoved izvoza lesnih peletov in drv iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo obrnili na Trgovinsko zbornico Slovenije.
Paketi pelet in drv na paletah in v vrečah v skladišču

Peleti in drva v skladišču | Avtor: Tržni inšpektorat

Po več mesecih pogovorov so namreč ta podjetja prejela plačano blago ali pa jim bodo vrnjeni avansi.

Kot odgovor na podvojitev cen ob podražitvi energentov zaradi vojne v Ukrajini je Svet ministrov Bosne in Hercegovine (BiH) junija sprejel odlok o prepovedi izvoza lesnih sortimentov, drv za kurjavo in lesnih proizvodov iz BiH. S prepovedjo izvoza iz BIH se je tako ustavila dobava že naročenih in plačanih pošiljk peletov slovenskim dobaviteljem.

Slovenija iz BIH uvozi kar 40 % peletov in drv, nekatera podjetja v Sloveniji pa nabavljajo ogrevalni les izključno iz BiH, zato sta se ministrstvi nemudoma dogovorili za ukrepanje. Po ocenah Trgovinske zbornice Slovenija bi ta podjetja v nasprotnem primeru utrpela okoli 10 milijonov evrov poslovne škode.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu mag. Dejan Židan ter ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon oziroma slovenska diplomacija so za zaščito slovenskih gospodarskih interesov in podjetij večkrat in na različne načine apelirali na BiH, naj prekine embargo in sprosti že zakupljene količine. Opozarjali so, da uvedba ukrepov ni bila skladna z obveznostmi, ki izhajajo iz Stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med EU in BiH. O problematiki je bila obveščena med drugim Evropska komisija. Aktivnosti za razrešitev te problematike je preko gospodarskih združenj v BIH izvajala tudi Trgovinska zbornica Slovenije.     

Trgovinska zbornica Slovenije je danes potrdila, da je težava zaradi plačanih avansov v vseh primerih podjetij, ki so se obrnila nanjo, rešena – ta so namreč že dobila plačano blago ali vrnjene avanse oziroma so glede tega dobila zagotovila svojih dolgoletnih dobaviteljev.