Skoči do osrednje vsebine

Dvostransko srečanje notranjih ministrov Slovenije in Srbije

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je danes v Ljubljani sprejela ministra za notranje zadeve Republike Srbije Bratislava Gašića.

Ključna tema njunega pogovora je bilo obvladovanje migracij. Osredotočila sta se predvsem na vizumske režime v Srbiji in Zahodnem Balkanu nasploh. V Sloveniji in tudi v drugih državah EU namreč zaznavamo trend državljanstev med migranti, ki doslej niso bili del migracijskih tokov.

Pogovarjala sta se tudi o operativnem sodelovanju na terenu. Ob tem je ministrica srbskemu kolegu predstavila zaključke uspešne konference šefov policij Brdo procesa sredi novembra v Portorožu, kjer so sodelovale Avstrija, Hrvaška, Italija in Madžarska, države Zahodnega Balkana, tudi Srbija, ter Evropski policijski urad (Europol) in Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex). Dogovorili so se za tesnejše sodelovanje in izmenjavo informacij zlasti z namenom preprečevanja tihotapljenja in trgovine ljudi. Sogovornika sta se strinjala, da je tesno operativno sodelovanje izjemnega pomena. Ob tem je ministrica kolega Gašića povabila na ministrsko konferenco Brdo procesa, ki bo v začetku prihodnjega leta v Sloveniji.

Strinjala sta se tudi, da vračanje v države izvora tistih, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, ob spoštovanju človekovih pravic, ni dovolj učinkovito.

»Veliko pričakujemo tudi od Frontexa, zlasti na meji Severne Makedonije z Grčijo in tudi z Bolgarijo,« je dejala ministrica. Bistveno pa je, da čim prej svoje uradnike v regijo napoti tudi Europol, da bo v pomoč pri preprečevanju poslovnih modelov organiziranih kriminalnih združb,« je še povedala ministrica.

Sogovornika sta potrdila zelo dobro sodelovanje med policijama obeh držav in se zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje, tudi na področju usposabljanja. Ob tem je ministrica izpostavila aktivnosti slovenske policije na področju boja proti spolnim zlorabam otrok in pozvala srbskega kolega k nadaljnjemu tesnemu sodelovanju in izmenjavi podatkov na tem področju. Ministra sta se dogovorila tudi za čimprejšnji podpis protokola na področju trgovine z ljudmi, s čimer se bo okrepilo sodelovanje med ministrstvoma in policijama tudi na tem področju.

Ob koncu delovnega obiska se je ministrica srbskemu kolegu ponovno zahvalila za pomoč pri gašenju požarov poleti na Krasu. Sogovornika sta zagotovila, da si bosta državi pomagali tudi v prihodnje.