Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Rusjan na slovesnosti ob 80. obletnici delovanja Delavske enotnosti

Sindikalni in delavski časopis Delavska enotnost letos praznuje 80. obletnico delovanja in izhajanja. Ob tem jubileju je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije v Domu sindikatov v Ljubljani organizirala slovesnost in okroglo mizo, ki se ju je udeležil državni sekretar mag. Marko Rusjan.

Državni sekretar mag. Rusjan je v govoru poudaril pomen delavskega tiska, ki ponuja drugačen pogled na družbena dogajanja, predvsem pa predstavlja vidike delavstva in delovanje sindikatov. 

Med drugim je povedal: "Pred osemdesetimi leti je v času vojne vihre, ko se je zdel sovražnik nepremagljiv, v ilegali nastal antifašistični časopis s sporočilnim naslovom: Delavska enotnost. Že samo ime je poudarjalo, da se za pravičnejši svet lahko uspešno bori samo združeno, torej enotno delavstvo."

Po besedah državnega sekretarja so informiranje, izobraževanje in obveščanje delavk in delavcev ključni za prepoznavanje krivic in naših skupnih pravic: "Šele nato se lahko začne boj za njihovo uveljavitev. Zato velja še enkrat ponoviti geslo, ki ga lahko preberemo v aktualni številki Delavske enotnosti: Berite, da boste vedeli! In naj k temu dodam: Berite, da boste vedeli in se enotni ter združeni borili za širitev delavskih pravic!"

Sicer pa je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije ob tej priložnosti poudarila pomembno vlogo časopisa Delavska enotnost kot zapisovalca zgodovine in dela sindikatov.

Na okrogli mizi so sogovorniki razpravljali o vlogi sindikalnih tem v medijih. Med drugim je državni sekretar povedal, da Ministrstvo za kulturo pripravlja prenovo medijske strategije, znotraj katere bi želeli odpreti vprašanje o tem, kaj je javni interes določenega medija. Ministrstvo si obenem želi zasnovati tudi diferenciacijo medijev. Ob tem je poudaril pomen Delavske enotnosti kot delavskega medija in da bi morali s političnimi ukrepi razvijati okolje, v katerem se lahko mediji, ki niso podvrženi branosti in klikom, tudi razvijajo. 

Na strani Zveze svobodnih sindikatov Slovenije lahko preberete več informacij o osmih desetletjih Delavske enotnosti