Skoči do osrednje vsebine

Ajanović Hovnik: »Zavezali smo se k ničelni toleranci do sovražnega govora in diskriminacije«

Letošnja nacionalna konferenca nevladnih organizacij, ki jo je pripravil Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), tokrat naslavlja spletne, medijske in fizične napade na nevladne organizacije doma in v tujini. Zbrane je uvodoma nagovorila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.
ministrica za govornico

Ministrica Ajanović Hovnik je uvodoma nagovorila udeležence letošnje nacionalne konference nevladnih organizacij | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Kot je povedala ministrica, imajo nevladne organizacije, poleg pomembne servisne vloge, tudi nenadomestljivo zagovorniško vlogo. »Ste glas ranljivih in šibkih,« je poudarila. V nagovoru je sicer predstavila nekaj načrtov aktualne vlade na tem področju. Spomnila je, da so se koalicijski partnerji zavezali k ničelni toleranci do sovražnega govora in diskriminacije in že potrdila spremembo Kazenskega zakonika v tej smeri.

"Proti diskriminaciji in sovražnemu govoru se bomo borili tudi z izvedbo kampanj, preventivnih medkulturnih programov in dopolnitvami učnih načrtov. Na ministrstvu pripravljamo javni razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju. Ker vemo, da v nevladnih organizacijah deluje veliko strokovnjakov in znajo nevladne organizacije hitro zaznati potrebe ljudi, vas bomo sistematično vključevali v procese priprave predpisov in s tem zagotovili obstoj varovalk, da se scenarij sistematičnega rušenja pravne države ne ponovi," je v nagovoru poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Krepitev spodbudnega okolja in podpiranje razvoja civilne družbe je kompleksna naloga. Vključuje vzpostavljanje infrastrukture, namenjene zagotavljanju prostora za dialog, spodbujanje ugodnega regulativnega okolja, omogočanje dostopa do financiranja za organizacije civilne družbe (predvsem za zagovorniške aktivnosti) ter izboljšanje standardov sodelovanja civilne družbe v postopkih sprejemanja zakonodaje.

Z namenom spodbujanja udeležbe državljanov/občanov v odločevalskih procesih in krepitve kapacitete in vloge nevladnih organizacij v civilnem dialogu, na Ministrstvu za javno upravo pripravljamo javni razpis za sofinanciranje projektov za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju. 

Ministrica se je ob koncu predstavnikom nevladnih organizacij, civilne družbe, zahvalila za njihova dosedanja prizadevanja za ustvarjanje boljše družbe. »Zahvaljujem se vam za dosedanji doprinos in vas pozivam, da nadaljujete s svojim delom, sledite svoji viziji in delujete za boljšo, bolj demokratično družbo,« je zaključila.