Skoči do osrednje vsebine

Premier Golob: Gradnja NUK2 bo stekla v prihodnjem letu

Predsednik vlade dr. Robert Golob je z ministrom za izobraževanje, znanost in šport dr. Igorjem Papičem in državnim sekretarjem na ministrstvu za kulturo Matevžem Čelikom Vidmarjem obiskal osrednjo nacionalno knjižnico NUK.

Po ogledu avle z Veliko čitalnico, ki velja za enega arhitekturno najbolj dovršenih knjižničnih prostorov ter razstave Plečnikova knjižnica so z vodstvom knjižnice spregovorili o načrtih gradnje NUK2. Vlada bo za gradnjo nove knjižnice v naslednjih letih zagotovila vsa potrebna sredstva, da bodo lahko stekli nadaljnji postopki. Pričakuje se, da bo gradbeno dovoljenje izdano decembra, prva gradbena dela pa bi lahko stekla konec prihodnjega leta. Trenutna ocena stroškov gradnje znaša 95 mio evrov, opreme pa 7,5 mio evrov.

Premier je ob tem izpostavil, da knjižnice niso le prostor, kjer ljudje berejo, se učijo, gradijo svojo osebnost in znanje, so tudi prostor srečevanja in spoznavanja novih idej. "Novi NUK2 je zasnovan v duhu, da bo odgovarjal vsem izzivom današnjega časa in spodbujal oblikovanje novih znanj za prihodnost. Vesel sem, da smo naredili zadnji simbolni korak in potrdili, da bo NUK2 zgrajen," je dodal.

Sklenil je, da se veseli prihodnosti, ko bo NUK2 ugledal luč sveta, z javnostjo pa je delil tudi svojo osebno izkušnjo: "V NUK sem redno zahajal in vedno, ko ga obiščem, me navda s ponižnostjo. V tempelj znanosti je vredno prihajati pogosteje, saj se šele takrat zavemo svoje majhnosti in odgovornosti do naroda."

Narodna in univerzitetna knjižnica NUK je ena največjih mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika in kulturni spomenik najvišjega reda. Kot je znano, NUK že več desetletij potrebuje nove, dodatne prostore, saj je stavba nacionalne knjižnice z leti postala pretesna. Prav zato uporabniki nujno potrebujejo novo stavbo oz. NUK2, za katerega arhitekturna rešitev je bila izbrana na mednarodnem natečaju leta 2012. Izbrana je bila rešitev arhitekturnega biroja Bevk Perović arhitekti.

Knjižnica NUK2 je v prvi vrsti oblikovana kot sodobna univerzitetna knjižnica, ki podpira študijske in raziskovalne procese na univerzi ter drugih raziskovalnih in izobraževalnih ustanovah. Poleg osrednjih čitalniških prostorov in prostorov za postavitev gradiva bo vsebovala sodobno opremljeno izobraževalno središče za knjižničarje, dve večnamenski dvorani, multimedijsko sobo, individualne in skupinske študijske sobe, računalniško učilnico, nočno čitalnico, kavarno, knjigarno, skladišča idr. prostore.

V knjižnici je predvidenih 1.500 študijskih čitalniških mest, kapaciteta postavitve gradiva v prostem (neposrednem) dostopu pa bo znašala do 300 tisoč enot. To predstavlja desetino vsega gradiva NUK.

Izgradnja NUK 2 je eden ključnih kulturnih projektov samostojne Slovenije, sodobna knjižnica pa bo prostor povezovanja kulture, znanosti in gospodarstva.