Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev dela Borisa Pahorja na zasedanju Mednarodne zveze za spomin na holokavst

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Med 28. novembrom in 1. decembrom 2022 v Goteburgu na Švedskem poteka plenarno zasedanje Mednarodne zveze za spomin na holokavst (angleško International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA). Slovenska delegacija je na Odboru za holokavst, genocid in hudodelstva zoper človečnost predstavila delo in osebnost enega najpomembnejših pričevalcev zgodovinskih dogodkov in tragedij 20. stoletja, pisatelja Borisa Pahorja, ki je preminul maja 2022 v 109. letu starosti.
govorci, v ozadju ekran

Predstavitev dela Borisa Pahorja na zasedanju Mednarodne zveze za spomin na holokavst | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Slovenska delegacija je v okviru predstavitve Borisa Pahorja prikazala posnetek dokumentarnega filma Trmasti spomin. Nato so panelisti iz Slovenije, Italije in Francije iz različnih zornih kotov osvetlili življenje in delo Borisa Pahorja. Na predstavitvi so bile prebrane misli njegovega prijatelja Evgena Bavčarja, na voljo za ogled pa sta bili tudi prva in zadnja izdaja njegove najbolj poznane knjige Nekropola.

Na ta način smo v mednarodni skupnosti – v okviru Mednarodne zveze za spomin na holokavst – obeležili prizadevanja za ozaveščanje in strah Borisa Pahorja, da "ko njega več ne bo, ne bo nikogar zanimalo, kakšne grozote so se zgodile in se spet lahko zgodijo" ravno z namenom ozaveščanja o njegovem življenjskem delu in njegovih prizadevanjih, da se najbolj mračni deli zgodovine ne bi nikoli več ponovili. 

Kot je rekel Boris Pahor "ima vsak človek izbiro med zlim in dobrim". Zato se je Slovenija pri IHRA pridružila prizadevanjem, da se čim več ljudi seznani z  njegovimi sporočili in literarnim opusom, ki šteje  več kot 40  del, romanov, kratkih proz, esejev, dnevnikov ter polemičnih zapisov. Njegova dela so prepletena s strahovito osebno izkušnjo, preganjanjem Slovencev s strani fašistov in trpljenjem v nacističnih koncentracijskih taboriščih, ki jo je povezal z usodo svojega naroda. Opozarjal je na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam, in na nujnost samozavestne, pokončne drže človeka v najširšem pomenu besede. Delovanje IHRA je namenjeno seznanjanju sedanje generacije s preteklimi grozotami, da lahko pravočasno preprečimo dejavnike, ki lahko vodijo v takšne grozote. Boris Pahor je v svojih delih te nazorno prikazal in so lahko zgled celotni mednarodni skupnosti.