Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Žbogar na zasedanju Sveta ministrov EU – Afrika, Karibi in Pacifik

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Samuel Žbogar se je udeležil zasedanja Sveta ministrov EU – Afrika, Karibi, Pacifik (AKP). Ministri so razpravljali o globalnih vprašanjih, predvsem o prehranski in energetski varnosti, Post-Cotonoujskem sporazumu, uresničevanju partnerskega sporazuma, strategiji Global Gateway in instrumentu NDICI Globalna Evropa (angleško Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument – NDICI) ter sodelovanju v mednarodnih forumih.

Zasedanje Sveta ministrov je potekalo prvič po letu 2019 in je bilo pomembno z vidika utrditve partnerstva med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika, okrepitve sodelovanja obeh strani na mednarodnih forumih in želje po deblokadi postopka sklepanja novega partnerskega sporazuma med EU in Organizacijo držav Afrike, Karibov in Pacifika (Post-Cotonoujskega sporazuma). Partnerstvo med EU in državami AKP predstavlja enega najstarejših, najobsežnejših in najbolj celovitih partnerstev EU, ki temelji na Cotonoujskem sporazumu, sklenjenim leta 2000 za obdobje 20 let. 

Ministri so razpravljali o globalnih posledicah ruske agresije na Ukrajino, ki se dotikajo obeh strani, vključno s prehransko in energetsko varnostjo. Državni sekretar Žbogar je poudaril pomen sodelovanja in solidarnosti pri naslavljanju prehranske krize, ki v veliki meri pesti države Afrike, Karibov in Pacifika. V okviru pobude »Žito iz Ukrajine« bo Slovenija namenila milijon evrov preko Svetovnega programa za hrano za nujno humanitarno pomoč partnerskim državam v hrani.

Državni sekretar Žbogar je v razpravi o Post-Cotonoujskem sporazumu, ki bo okrepil zmogljivosti EU in AKP držav za skupno soočanje z globalnimi izzivi in na novo opredelil partnerstvo - s posebnim težiščem na specifičnih potrebah vsake od regij - je poudaril velik potencial partnerstva. Povedal je tudi, da si Slovenija dejavno prizadeva za čimprejšnji podpis novega sporazuma.  

V okviru razprave o sodelovanju med EU in AKP na mednarodnih forumih je državni sekretar Žbogar izrazil zadovoljstvo nad doseženim dogovorom o vzpostavitvi posebnega sklada za odpravljanje posledic podnebnih sprememb najbolj ranljivim državam v razvoju (»Loss and Damage Finance Facility”). Na plenarnem zasedanju je predstavil še kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024-2025.  

Državni sekretar je ob robu ministrskega zasedanja gostil delovno srečanje s karibsko skupino držav članic Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav. Opravil je tudi dvostranske pogovore s predstavniki nekaterih afriških in pacifiških držav, s katerimi je izmenjal mnenja o regionalnih izzivi in priložnostih za sodelovanje v dvostranskem in multilateralnem okviru.