Skoči do osrednje vsebine

Namenili bomo humanitarno pomoč za nakup še enega reševalnega vozila za Ukrajino

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministrstvo za zunanje zadeve bo na zaprosilo ukrajinske strani tokrat namenilo 370.000 evrov humanitarne pomoči za nakup reševalnega vozila, ki bo namenjeno prevozu prezgodaj rojenih otrok in mater. Pogodbo o donaciji sredstev sta danes podpisala v. d. generalne sekretarke v Ministrstvu za zunanje zadeve veleposlanica Renata Cvelbar Bek in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran.
Veleposlanica Renata Cvelbar Bek in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran

Veleposlanica Renata Cvelbar Bek in veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Od začetka vojne v Ukrajini se humanitarne razmere čedalje bolj poslabšujejo. Po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (angleško United Nations High Commissioner for Refugees - UNHCR) je bilo več kot 13 milijonov ljudi prisiljenih zapustiti svoje domove, da bi si rešili življenje. Begunci in notranje razseljeni prebivalci se soočajo z izjemnimi humanitarnimi potrebami, vključno s pomanjkanjem hrane, vode ter medicinskih in drugih sanitetnih pripomočkov. Potrebe se pred zimo še povečujejo, med najbolj ranljivimi pa so otroci in njihove matere.

Reševalno vozilo bo v celoti opremljeno v skladu z mednarodnimi standardi. Doslej je Ministrstvo za zunanje zadeve na zaprosilo ukrajinske strani namenilo že 580.000 evrov za nakup reševalnih vozil. Dve vozili za prevoz ranjenega prebivalstva bosta dobavljeni do konca leta 2022.