Skoči do osrednje vsebine

Delovno srečanje s podpredsednico vlade in ministrico za finance Nizozemske

Minister Klemen Boštjančič je na delovnem obisku gostil podpredsednico vlade in ministrico za finance Nizozemske Sigrid Kaag.
Ministra se rokujeta pred zastavami Nizozemske, Slovenije in Evropske unije

Rokovanje podpredsednice nizozemske vlade in ministrice za finance Sigrid Kaag ter ministra Klemna Boštjančiča | Avtor: Ministrstvo za finance

1 / 2

Minister in ministrica sta si izmenjala mnenja glede Pakta za stabilnost in rast ter o novih usmeritvah Evropske komisije (EK). V trenutnih razmerah visoke inflacije je potrebno sprejemati usmerjene in začasne ukrepe je povedal minister. Slovenija usmeritve Komisije podpira in je mnenja, da bi morala fiskalna pravila zagotavljati ustrezno razmerje med omogočanjem spodbujanja rasti gospodarstva na dolgi rok ter prehoda na zeleno in digitalno.

Razprava med ministrom in ministrico je potekala tudi o trajnostnem financiranju. Nizozemska ministrica je predstavila nizozemsko stališče glede vloge finančnih institucij pri usmerjanju financiranja trajnostnega gospodarstva.

Glede energetske krize, je minister poudaril, da je nujno, da Evropska unija (angleško European Union – EU) enotno naslovi energetsko krizo, ki vpliva na finančni trg in zato podpira aktivnosti EK za blaženje krize. Obenem pa opozarjamo, da morajo biti aktivnosti zaradi izredne situacije na trgih in morebiten poseg na področje pravil trgovanja v EU izvedeni hitro in učinkovito. Z različnimi ukrepi so države, skupaj s Slovenijo, že naslovile negativne učinke krize na gospodinjstva in podjetja ter že sprejele ukrepe za znižanje energetske odvisnosti od Rusije.

Ministra sta si izmenjala informacije o makrofinančni pomoči Ukrajini na ravni EU. Zavedamo se, da mora pomoč Ukrajini zajemati tudi proračunsko podporo zato je pomembno, da je podora EU oziroma financiranje organizirano na enoten način skupaj z drugimi sredstvi EU. Slovenija je že začela z notranjimi postopki za zagotovitev poroštva za svoj delež pomoči za leto 2022, je povedal minister.