Skoči do osrednje vsebine

Na državnem gasilskem tekmovanju v kvizu prek 240 mladih

V Športni dvorani Osnovne šole Trebnje je danes potekalo 20. državno tekmovanje v kvizu gasilske mladine, ki ga je organiziral Mladinski svet Gasilske zveze Slovenije. Sodelujočim je čestital minister za obrambo Marjan Šarec.

Na letos jubilejnem 20. državnem tekmovanju v kvizu gasilske mladine je sodelovalo kar 79 ekip, in sicer 28 pionirjev, 27 mladincev in 24 pripravnikov, iz trinajstih od skupaj 17 gasilskih regij v Gasilski zvezi Slovenije. Na tekmovanju, ki je letos zaradi ukrepov, povezanih s covid-19, potekalo po dveh letih premora, so se mladi pomerili v gasilskem znanju in spretnostih.

Minister za obrambo Marjan Šarec je vsem sodelujočim, ki so se odlično odrezali že na regijskih tekmovanjih, iskreno čestital. Kot je dejal, je gasilska organizacija najštevilčnejša humanitarna organizacija pri nas, mladi pa zagotavljajo njeno prihodnost. Minister Šarec je izpostavil pomen tekmovanj, saj na njih poleg druženja mladi preverjajo znanje. To pa je tudi za gasilce vse kompleksnejše. »Znanje je tisto, ki je pomembno v gasilski organizaciji, tehnike in taktike so se v nekaj letih zelo spremenile. Potrebno se je čedalje več usposabljati, tudi za rokovanje z najsodobnejšo tehniko,« je poudaril minister.

Jutranji postroj enot pred otvoritveno slovesnostjo v športni dvorani šole je štel  približno 240 tekmovalcev, in sicer pionirjev, mladincev in gasilskih pripravnikov, 79 mentorjev ter 42 gasilskih sodnikov. Tekmovalce na zaključni prireditvi pa so poleg ministra pozdravili župan občine Trebnje Alojzij Kastelic in poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, ki je izpostavil številne aktivnosti zveze, s katerimi na mlade prenašajo tako znanje kot vrednote gasilstva.

Državno tekmovanje je organiziral Mladinski svet Gasilske zveze Slovenije kot najvišja oblika povezovanja mladinskih komisij, ki sicer pripravlja programe dela ter navodila in smernice za delo z mladimi v slovenski gasilski organizaciji. Med glavne aktivnosti, ki jih Mladinski svet opravlja, so organiziranje vsakoletnega posveta mentorjev mladine, priprava razpisov tekmovanj, izvedba državnega tekmovanja v gasilskem kvizu in državnega tekmovanja iz orientacije ter številne druge aktivnosti.