Skoči do osrednje vsebine

V Seulu o krepitvi sodelovanja na znanstvenem in gospodarskem področju

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je med obiskom Seula, kjer se je srečala s političnimi predstavniki, znanstveniki in predstavniki tehnoloških podjetij, poudarila, da Slovenijo zanima načrtovanje in proizvodnja polprevodnikov ter sodelovanje na znanstveno-raziskovalnem področju. Prednost naše države sta po njenih besedah strokovnjaki s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij in geografska lega v srednji Evropi.

Na srečanju z južnokorejskim ministrom za znanost in informacijsko-komunikacijske tehnologije Jong-Ho Leejem se je ministrica dr. Stojmenova Duh zavzela, da bi Slovenija in Južna Koreja ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov naredili konkretne korake v smeri sodelovanja na področju digitalne preobrazbe. »Obe državi razvijata digitalne tehnologije z željo po oblikovanju odporne in vključujoče družbo, ki temelji na svobodi in pravni državi, zato želita razviti konkretno sodelovanje na vladnem, gospodarskem in znanstveno raziskovalnem nivoju,« je povedala. Poudarila je tudi, da Slovenijo zanima načrtovanje in proizvodnja polprevodnikov z nizko porabo energije v nišnem delu industrije. Slovenija želi sodelovati tudi pri oblikovanju pametnih mest in skupnosti ter na področju umetne inteligence, kjer imamo številne strokovnjake in dobre prakse. Za učinkovit prenos znanja na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij pa želimo povezati univerze in raziskovalna središča obeh držav, je dodala ministrica. 

Ministrica za digitalno preobrazbo je obiskala visokotehnološko podjetje SK Hynix, ki je drugi največji proizvajalec čipov na svetu. Predstavnikom podjetja je povedala, da želi Slovenija okrepiti sodelovanje z Južno Korejo predvsem na gospodarskem, znanstvenem in digitalnem področju, zato smo letos odprli veleposlaništvo Republike Slovenije v Seulu. Ob tem je dr.  Stojmenova Duh opozorila, da za načrtovanje in proizvodnjo polprevodnikov v Evropi veliko oviro predstavljajo visoki stroški licenc. Zato je po njenih besedah nujno, da za zadostitev svetovnih  potreb po polprevodnikih vzpostavimo globalni ekosistem in partnerstvo držav za njihovo načrtovanje in proizvodnjo.

Med obiskom globalnega podjetja Samsung se je s Sangpilom Chunom, podpredsednikom korporacije za področje mednarodnega sodelovanja, pogovarjala o načrtovanju in proizvodnji polprevodnikov. Predstavnik Samsunga je na kratko izpostavil pravila glede energetske učinkovitosti proizvodov v Evropski uniji, ki predstavlja izziv za proizvodnjo njihovih 8K televizorjev.  Ministrica je povedala, da se v 27-erici zavedamo te problematike in da se bodo razprave za iskanje rešitev nadaljevale v letu 2023. Ogledala si je tudi Samsungov muzej, kjer so predstavljene tehnologije prihodnosti, ki jih razvijajo v tej korporaciji. Srečala se je tudi s profesorjem Unhom Choiem s prestižne Univerze Sogang v Seulu, s katerim sta se pogovarjala o možni uporabi pametnih čipov v biometričnih izkaznicah. Tovrstne čipe namreč v Južni Koreji že uporabljajo v plačilnem prometu, v spletnem bančništvu in za digitalne storitve.

Obisk Seula je ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh končala na veleposlaništvu Republike Slovenije. Tega je obiskala kot prva vladna predstavnica po odprtju prejšnji mesec. V nagovoru ob tridesetletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Južno Korejo je izrazila zadovoljstvo zaradi odličnih odnosov med državama. »Prizadevali si bomo za krepitev sodelovanja na vseh področjih, predvsem pa na digitalnem, kjer imata državi podobne izzive in projekte. Zato bi si želeli, da bi tudi Južna Koreja v Sloveniji odprla svoje predstavništvo,« je v nagovoru poudarila ministrica.