Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Krajčič na zasaditvi prvih dreves na pogorelem Krasu

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se je danes udeležil prve akcije sajenja sadik, s katero bodo v okviru načrta sanacije pomagali pri obnovi gozda na pogorelem goriškem in delno komenskem Krasu.
Državni sekretar Krajčič in direktor Zavoda za gozdove Danev na zasaditvi

Državni sekretar Krajčič in direktor Zavoda za gozdove Danev na zasaditvi | Avtor: Zavod za gozdove

1 / 2

Državni sekretar dr. Krajčič je izrazil navdušenje nad izraženo pripravljenostjo pomagati – že med požarom in tudi zdaj, ko je na vrsti obnova.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je izpostavil, da je obnova gozdov na Krasu tek na dolge proge, danes je storjen prvi korak.

Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše je predstavila Evropski zeleni dogovor, ki med drugim predvideva posaditev 3 milijard sadik gozdnega drevja po vsej Evropi.

Udeležence akcije so pozdravili tudi župani treh, v požaru prizadetih občin: Mauricij Humar iz Občine Miren - Kostanjevica, Tarik Žigon iz Občine Renče - Vogrsko in mag. Erik Modic iz Občine Komen. Zahvalili so se za vso podporo, ki jo podjetja, organizacije in posamezniki namenjajo obnovi gozdov Krasa.

Načrt sanacije gozdov, poškodovanih v požaru na Krasu, ki ga je Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) konec septembra oddal na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), je do 30. novembra v javni obravnavi. Obnova gozdov, ki predstavljajo neločljiv del našega naravnega okolja in so temelj naše zelene prihodnosti, bo trajala desetletja. Danes je potekala prva akcija obnove gozdov za poslovno javnost in prostovoljce, s pomočjo katerih bodo že letos na območju Pomnika miru na Cerju posadili 18.000 sadik puhastega hrasta in črnike.

Projekt Zeleno srce Krasa zavezuje podpisnike, da bodo z udeležbo na različnih akcijah ali s finančnimi in drugimi donacijami omogočili nabiranje semen in vzgojo avtohtonih sadik listavcev, obnovo gozdov s setvijo semena in sadnjo sadik gozdnega drevja, vzpostavitev izobraževalno-turistične poti in proučevanje vpliva podnebnih sprememb na vzgojo sadik in obnovo gozdov, poškodovanih v gozdnih požarih.

Akcije obnove gozda na pogorelem Krasu se bodo nadaljevale tudi v prihodnjem letu, zlasti na najbolj poškodovanih delih gozda. Na preostalem delu pa bo potekala setev semena domačih drevesnih vrst, predvsem različnih vrst hrastov in javorjev, kraškega gabra, koprivovca in črnega bora.